Még csak reggel van, de a rendőrség már elfogott 94 illegális határsértőt és egy litván embercsempészt

A mai nap eddigi mérlege: egy embercsempész, 94 illegális határsértő a Police.hu beszámolói alapján. Épp tegnap írtunk arról, hogy már az osztrák határig is rengetegen eljutnak, ezért Karl Nehammer osztrák belügyminiszter a magyar határvédőket hibáztatta emiatt.

A Szegedi Határrendészeti Kirendeltség munkatársai a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály munkatársainak jelzésére 2021. szeptember 3-án 22 óra 30 perckor Ásotthalom közigazgatási területén vontak intézkedés alá egy magyar honosságú kisteherautót és annak litván állampolgárságú sofőrjét.

A jármű ellenőrzése során annak rakterében 26 illegális migránst találtak. A csoport tagjai közül ketten jemeni, nyolcan afgán, míg a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, akik személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a litván férfit előállították és embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult ellene eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható – emlékeztettek.

Alig 15 perccel később jogellenesen próbált meg bejutni az országba további 10 határsértő Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök őket is feltartóztatták. A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2021. szeptember 3-án 22 óra 45 perckor 10 határsértőt tartóztattak fel szintén Ásotthalom külterületén. Ellenőrzésük során a csoport tagjai szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Kiszombor Határrendészeti Kirendeltség, a Szeged Határrendészti Kirendeltség és a Magyar Honvédség járőrei 2021. szeptember 4-én 7 óra 25 perckor, 7 óra 50 perckor és 8 óra 15 perckor Szeged és Mórahalom külterületén, három csoportban, összesen 58 határsértőt tartóztattak fel. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír, palesztin, egyiptomi és afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

 

Nyitókép: Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság