Megnéztük az üllési előválasztást, amire egy hétig vártak az emberek

Szombaton pótolták Üllésen a múlt héten elmaradt ellenzéki előválasztási szavazást. Megnéztük, hogyan zajlik a voksolás a településen, ahol mindhárom szavazókörben a Fidesz nyert 2018-ban.

Mikor odaértem a Piac utcai Coop mellé délután negyed három körül, még éppen egy frissen érkezett molinót eszkábáltak fel az asztalka mögötti kapura, mérsékelten jól látható helyre, illetve a szavazóurna is épp csak körbe lett ragasztva, felkészülve ezzel a választók fogadására. Hozzávetőlegesen egy órát töltöttem az előválasztási honlap szerint délután egykor kinyitó pultnál, de az üllésiekben nem mutattatott túl nagy érdeklődés a kitelepült aktivisták iránt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ők négyen voltak, hárman civilek, egy fő pedig az aHang nevű civil szervezet (ezt azzal a céllal hoztak létre 2018-ban, hogy polgári kezdeményezések online kommunikációját, népszerűsítését segítsék) munkatársaként volt jelen, elsősorban felügyelni, hogy minden rendben van-e, másodsorban pedig valamelyest részvételre buzdítani az arra járókat.

Ahogyan számos kisebb településen az országban, a háromezer lelkes Üllésen is mindössze egy nap állt rendelkezésre az előválasztásra. Eredetileg szeptember 18-án lett volna ez a nap, de mivel akkor kvázi el sem tudott indulni az előválasztás, áttették egy héttel későbbre, most szombatra. Ami érdekes, hogy még olyan nagyobb településeken is, mint Mórahalom, szintén csupán egy nap van a választás lebonyolítására.

Üllés a Csongrád-Csanád megyei 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületbe tartozik olyan ismertebb településekkel, mint Ásotthalom, Mórahalom vagy Röszke, de ide tartozik Szeged egy jelentős része is. Üllésen három szavazókör van, 2018-ban több mint 1100 fő szavazott, ami a lakosság 64%-a. Mindhárom körben a fideszes B. Nagy László nyert, 53, 55 és 60%-os eredményekkel. Legnagyobb kihívója a teljes kerületben alulmaradt Joób Márton volt, aki az üllési körökben 20–25%-ot kapott jellemzően.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Az egyébként fideszes polgármesterű település is és az egész kerület köztudottan inkább jobboldali érzelmű, ezért is voltunk külön kíváncsiak, milyen itt az előválasztás. Az ott töltött óra alatt két hölgy jelent meg, illetve egy srác úgy nyilatkozott, hogy nem ért egyet a jelenlegi kormányzattal, de éhes, szóval ő még nem szavaz.

Valószínűleg nem szerencsés, hogy épp most rendezik meg az üllési falunapokat is, és a viszonylag nagy résztvevőszámú rendezvénytől olyan ötszáz méterre helyezkedik el a kis asztal az urnával. Úgy tűnt, hogy ez kiesett az emberek útvonalából, a helyszínt módosítani pedig nem volt lehetőség. Jelölt-jelöltet választani délután négy óráig lehetett.