Merkely Béla szerint készülhetünk a maszkviselés visszahozására

Komoly veszélyben vannak, akik még nem oltatták be magukat, hiszen a koronavírus-járvány másfél éve alatt szelektálódtak azok a rendkívül fertőzőképes mutánsok, amelyeket a régebbi variánsokhoz képest sokkal könnyebb elkapni – mondta a Semmelweis Egyetem Széchenyi-díjjal frissen kitüntetett rektora szombaton az M1 aktuális csatornán.

Merkely Béla szerint amíg az átlag napi fertőzöttek száma nem emelkedik a mostani többszörösére, kiemelten fontos, hogy azok az emberek, akik eddig nem tették, vegyék fel az oltást. A fertőzöttek száma emelkedik – napi 100–120 új esetet jelentenek –, de a második-harmadik hullámhoz hasonló már nem lesz, a mostani hullám az egészségügyet nem terheli meg majd.

A delta variáns a brit variánssal azonos tünetekkel jár, de fertőzőképessége nagyobb. A fiatalok oltása is elsősorban a vírus terjedésének megakadályozása szempontjából fontos Merkely szerint. „Lehet, hogy visszatér a maszkhasználat, de nem minden esetben, mivel az új variáns ellen kevésbé hatékony a maszk – fűzte hozzá, folytatva: meg kell szerezni a védettséget, mivel csak ezzel lehet elkerülni a súlyos lefolyású megfertőződést, és csak így tud mindenki visszatérni megszokott életéhez”.

Szombaton a rendkívüli kormányinfón is felmerült a maszkkérdés, de Gulyás Gergely pillanatnyilag nem látja indokoltnak, hogy újra kötelezővé tegyék a maszkviselést zárt terekben. A negyedik hullám azonban Gulyás szerint egyértelműen megindult, erre utaló jelek nálunk is vannak, és a negyedik hullám Magyarországra is meg fog érkezni.