Mészáros Lőrinc testvére számolhatja fel a gyálaréti szennyvíz-holtágát

Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János és cége végezheti el a „Dögtiszának” csúfult, szennyvízzel szennyezett gyálaréti Tisza-holtágnak kármentesítését, 266 millió forintért – írja a Hvg.hu.

A lap felidézi, hogy évtizedeken keresztül ide folyt a MÁV fűzőházának szennye és mocska, majd több vágóhíd, egy gumigyár és más üzemek szennyvize. A holtágból most 160 ezer köbméter szennyvíziszapot kellene eltávolítani, mely feladatra először 2016-ban írtak ki uniós pályázatot 2,3 milliárd forintért. Ekkor készült is egy környezetvédelmi hatástanulmány, de más intézkedés nem történt. 2019 októberében aztán lezárult egy újabb közbeszerzés, összesen 4 milliárd forintot adna a projektre a kormány, ebből kapott 266 milliót Mészáros János cége.

A helyiek bár alapvetően örülnek annak, hogy megtisztul az ág, komoly aggodalmaik is vannak. Egy hónapokkal ezelőtt a gyálaréti művelődési házban tartott lakossági fórumon például többen kifogásolták, hogy az évtizedek alatt lerakott mocsok Gyálarét mellett kerül majd leterítésre szárítás céljával. Ezzel az lehet a gond, hogy mire kiszárad, a por felkapja és akár kilométerekre is elrepítheti azt széljárástól és -erősségtől függően. Az is elhangzott ez elleni érv gyanánt, hogy az a réteg is kiterítésre kerül majd, ami 1986 áprilisában és májusában keletkezett, radioaktív port pedig senki sem szeretne a kertjében szállni.

A nyertes cég, az Adept Enviro Kft. májusban került Mészáros János tulajdonába. Az egyelőre nem világos, hogy a 4 milliárd forint további részét mire és ki költi majd el.

 

Nyitókép: a holtág egy légifelvételen 1960. július 6-án. Jobbra fent a MÁV fűtőháza, alatta nem messze a Tisza látható. Fotó: fentrol.hu