Mi lesz a Belvárosi híd szétroncsolódott korlátjával?

Közel két hete történt a 2020-as esztendő eddigi legpusztítóbb, nyári zivatarokat megszégyenítő szélvihara, mely kisebb-nagyobb károkat maga után hagyva állt tovább. Szegeden a belvárosi Kiss Dávid-palota tetőlemeze és a Belvárosi híd korlátja sérültek meg. Talán utóbbi sorsa az érdekesebb.

A mai Belvárosi híd helyén már korábban is álltak mindenféle ideiglenes átkelők (ponton-, illetve hajóhidak), az első állandó közúti híd azonban csak 1883-ban épült meg, huszonöt évvel a vasúti híd után. Ezt a hidat, amin a Széchenyi tér és a liget között egykoron villamos is átkelt, 1944-ben felrobbantották a visszavonuló német erők, nehogy a szövetségesek a nyomukban tudjanak maradni. Miután véget ért a háború, új hidat kezdtek építeni, sajnos vagy nem sajnos, de nem az eredetit, hanem egy teljesen új, modern hídszerkezetet kapott a részben épen maradt közúti átkelő. És ez itt a fontos rész:

a ’44-ben felrobbantott hídnak a mai napig megtalálhatók elemei a Belvárosi hídban.

Ezek maguk a kőből épült pillérek, a szintén kőből faragott szegedi hídfő egésze, a gyönyörű „alagút”, mely alatt a rakpart fut, a híd szegedi oldalán a szerkezet szépen megmunkált alja, illetve a korlátok. És bár épültekor Magyarország egyik legjelentősebb hídjáról beszélünk, a hanyagság és a kommunista szellem megtette hatását, 1948 után szépen lassan elkezdtek eltűnni az eredeti híd összetevői: nyoma veszett a szegedi oldalon levő, hídpálya alatti vasszerkezetnek, ahogyan az újszegedi oldalról eltűntek az eredeti korlátok is, melyeket teljesen jellegtelen változatokkal helyettesítettek.

A kidöntött, megsérült hídkorlát a vihar napján, kora este. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ezek a korlátok tehát az 1883. szeptember 16-i hídavatás óta állták a sarat, most azonban egy kisebb szakasz bedőlt, elesett. A sérülése bár nem tűnik vészesnek, azt egyelőre az önkormányzatnál sem tudják, hogy menthető-e. Megkeresésünkre ugyanis szűkszavúan mindössze annyit feleltek, hogy „a Szegedi Környezetgazdálkodási Nkft. megbízásából már gyártják az ideiglenes teherbíró korlát elemeit”. Ennek felszerelését e hét végére ígérték.

Utánakérdeztünk annak is, hogy ha most ideiglenes elemeket készítenek, akkor mi várható az eredetiekkel, melyre azt írták, már „zajlik a sérült elemek felhasználásának vizsgálata és a szükséges pótlandó elemek tervezése”. A 136 éves korlátrészlet tehát hamarosan visszakerülhet eredeti helyére.