Mindeközben Nyugat-Európában tombol a kánikula, a hétvégén nálunk is 30 fok várható

Franciaországban és Spanyolországban tombol a kánikula, tegnap több helyen is 35 fok fölé emelkedett a hőmérséklet – számolt be az időkép.

Miközben Európa északkeleti részét hideg, sarkvidéki eredetű levegő árasztotta el, melynek következtében a csúcshőmérséklet helyenként a 10 fokot sem éri el, addig kontinensük nyugati felét a szokásosnál jóval melegebb időjárás jellemzi. Ennek oka, hogy az Atlanti-óceán fölött elhelyezkedő ciklon előoldalán erőteljes délies áramlás alakult ki, mellyel Afrika felől az átlagoshoz képest 8-10 fokkal melegebb levegő érkezik.

Hétfőn Spanyolországban nagy területen mutattak 36-37 fokot a hőmérők, sőt egy nappal korábban 39 fokot is mértek az országban. Emellett Franciaországban tombol nagy területen a szeptemberi kánikula, a Vizcayai-öböl térségében 35-36 fokig forrósodott a levegő. A dél-európai kánikula idején augusztus 11-én 48,8 fokot mértek Szicíliában. Ha a Meteorológiai Világszervezet is megerősíti, ez a hőmérséklet a legmagasabb, amit Európában eddig feljegyzetek.

Mindeközben az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatának (C3S) adatai szerint az idei volt Európa legmelegebb nyara a feljegyzések kezdete (1950) óta. A három nyári hónapban a levegő földfelszíni átlaghőmérséklete kb. 1 Celsius-fokkal volt magasabb az 1991-2020-as átlagnál. A korábbi legmelegebb nyarakat 2010-ben és 2018-ban jegyezték fel, abban a két évben a nyár 0,1 Celsius-fokkal hűvösebb volt az ideinél. A 2021-es nyár hőmérsékletei újabb mérföldkövet jelentenek a hosszútávú globális felmelegedés folyamtában.

Mint írtuk, lassú melegedés várható itthon is, a hétvégén már 30 fok körül alakulnak a maximumok. A hét elején még csípős reggelekre van kilátás, délutánonként 21-27 fok közötti értékeket mérhetünk. A hét közepétől már a hajnalok is enyhébbek lesznek, napközben pedig nyárias melegre számíthatunk; 30 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Előreláthatólag a hét utolsó napjain, a napos déli tájakon a 30 fokot is átléphetjük.