Modellváltó intézmények: Pécsen is tárgyalnak már az alapítványosításról

Pénteken megbeszélést folytatott a Pécsi Tudományegyetem vezetése és a dékáni kar Bódis József államtitkárral a Pécsi Tudományegyetem modellváltási folyamatba történő esetleges bekapcsolódásáról – írja a Szabad Pécs.

Mindezt egy belső levélből tudták meg, amit Miseta Attila rektor és Decsi István kancellár jegyez. Arról is írnak, hogy az egyetem vezetése és a dékáni kar közösen fognak döntést hozni a tárgyalási folyamat megkezdéséről és annak módjáról, majd pedig erről tájékoztatni fogják a fenntartói jogokat gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztériumot, és a PTE polgárait.

Mint ismert, nagyjából egyszerre látott napvilágot, hogy a Szegedi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen is szó van az alapítványi működésre történő átállásról. Továbbá a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen is szó lehet erről, utóbbiról tanúskodik is a levél.

A belső levélben úgy fogalmaznak, hogy a Szegedi Tudományegyetem (és a másik két, nem pécsi intézmény) „kifejezte azon szándékát, hogy csatlakozni kíván az ún. »modellváltó intézményekhez«, vagyis nyitott az alapítványi fenntartású felsőoktatási intézményi modell kialakítására”. Pécsen tehát már egy rektori levélben is konkrétan beszélnek arról, hogy az SZTE is az alapítványi útra lépett.

A levél végén – ahogyan tette ezt az SZTE és a DE is – kijelentik, hogy a témában további nyilatkozatot nem kívánnak tenni.