Most Szegeden és Mórahalmon fogtak 44 illegális határsértőt és egy embercsempészt az éjjel

A rendőrök az éjszaka folyamán két embercsempészt és nagyobb csoportokban, 65 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében – írja a közlemény.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei szeptember 27-én éjszaka két csoportban 44 illegális migránst tartóztattak fel Mórahalom és Szeged közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai közül nyolcan szomáliai, a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei szeptember 27-én 22 órakor Mórahalom közigazgatási területén ellenőriztek egy osztrák honosságú személygépkocsit, amit egy német menekült útlevéllel rendelkező szír állampolgár vezetett. A járműben rajta kívül további két fő tartózkodott, akik szintén szír állampolgárnak vallották magukat. Az egyenruhások a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol ellene embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

Valamivel később, 3 óra 45 perckor a járőrök Üllés külterületén igazoltattak egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy moldáv állampolgárságú férfi vezetett. Az ellenőrzés során a járműben 19 illegális migránst találtak. A csoport tagjai közül öten palesztin, a többiek szír állampolgárnak vallották magukat, akik személyazonosságukat és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a férfit előállították és embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indult ellene eljárás.

A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járnak el.