Müller Cecília: Már bárki napokon belül oltáshoz juthat, ha regisztrál az online felületen

Napokon belül elkezdik a tizenévesek oltását a Pfizerrel, aki 3 hónapon belül volt fertőzött, jelentkezhet oltásra. Amiből már annyi van, hogy nem ezen múlik, ha valaki szeretné beadatni – hangzottak el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Már nem a vakcinamennyiségen múlik, hogy ki mikor kaphat oltást, nem kell már várni a háziorvos hívására, mindenki foglalhat online időpontot – mondta  György István államtitkár. Az oltási munkacsoport vezetője elmondta, hogy a magyar oltási terv sikeres, és ma már a lakosság 38 százaléka be van oltva. A regisztráltak közül 1,2 millióan vannak azok, akik még nem kaptak oltást.

Azt is megemlítette, hogy „az online időpontfoglalási rendszer jól vizsgázott”, a kínai Sinopharm mellett most már az AstraZeneca oltóanyagára is lehet így jelentkezni, ami már be is telt május 5-éig. Tíz oltásra regisztrált emberből hét kapott már oltást az államtitkár szerint, aki többször is elmondta, hogy ha valaki még nem kapott oltást, de szeretne, az most már csak rajta múlik.

Elhangzott, hogy hamarosan megkezdődik a 16-18 éves korosztály oltása, akik a Pfizer vakcináját fogják kapni, továbbá azok is regisztrálhatnak oltásra, akik 3 hónapon belül voltak fertőzöttek. Müller Cecília megemlítette: folyamatosan jönnek Moderna, Pfizer, AstraZeneca, Szputnyik V és Jansen típusú oltások is, ezekből esetenként több tízezer darab. Ráadásul épp úton van egy repülő Kína felé egy nagyobb Sinopharm-szállítmányért, illetve már leszállt a Janssen 24 ezer vakcinájával.

Müller szerint a várandósok is kérhetnek oltást, illetve akik a közeljövőben szeretnének gyereket. Csütörtöktől újra elérhetők lesznek a daganatos betegségekkel kapcsolatos szűrővizsgálatok, miután azokat leállították.