Napelemek és akadálymentesítés: Tarjánban is elkezdték az óvodafelújítást

A Tarjáni Óvoda felújítására a szegedi óvodafejlesztési program részeként kerül sor. Energetikai korszerűsítésre 220 millió forint, valamint a fejlesztésre 170 millió forint támogatást kap az önkormányzat – szól a közleményük.

Az átfogó korszerűsítés célja, hogy modernné, hatékonnyá és energiagazdaságossá tegyék az 1977-ben, panel technológiával épült, 104 férőhelyes óvoda működését. A tervek szerint a kivitelezés hat hónapig tart. A Tarjáni óvodásokat a felújítás idejére a Rókás óvodában helyezik el.

A fenti két projekt egymást kiegészítve biztosítja az intézmény teljes körű felújítását. A beruházás során szükséges összes energetikai jellegű, energiahatékonyságot biztosító fejlesztés a „Szegedi ÓVI Tarjáni Óvodájának energetikai korszerűsítése” című projektből történik. A „Szegedi ÓVI Tarjáni Óvodájának fejlesztése” című projektből pedig a kivitelezés általánosabb, nem energetikai jellegű beruházási elemei valósulnak meg.

A komplex beruházás során az óvodánál megtörténik a külső falak utólagos hőszigetelése, új homlokzati vakolat készítése. A homlokzati nyílászárókat cserélik, korszerű hőszigetelő nyílászárók kerülnek a helyükre. Felújítják a lapostetőt, megtörténik a tetőfödém hő- és vízszigetelése, de az energetikai projekt részeként napelemes rendszer telepítésére is sor kerül.

A csoportszobáknál külső árnyékolást is készítenek. Cserélik a hideg- és melegburkolatokat, a megmaradó parkettákat felcsiszolják, újralakkozzák. Teljes felújító belső festés is lesz, a beltéri ajtókat is kicserélik az épületben. A csoportszobák bútorzatának cseréje is megvalósul, biztonságos, modern és praktikus beépített szekrények kiépítésével minden csoportszobában.

Lecserélik a teljes fűtésrendszert, felújítják a vizes blokkokat is. A gépészeti rendszerek mellett a víz- és szennyvízhálózatot is korszerűsítik, valamint új csapadékvíz-elvezetési rendszert alakítanak ki. A beruházás részeként modernizálják a hőközpontot és az elektromos hálózatot. Az óvoda akadálymentesítése keretében új illemhelyet alakítanak ki, az akadálymentes bejáratot felújítják, mely során az előteret átalakítják, új előtetőt építenek. Az udvarban a mozgáskorlátozottak számára parkolót alakítanak ki, a gazdasági bejárathoz új rámpát építenek.

Kint a két csoportszoba előtti teraszt elbontják, helyette új gumiburkolatos játszóhelyet alakítanak ki. A felújítás során új kültéri tusolók és ivókutak is létesülnek. A projekt során eszközbeszerzésre is van lehetőség, amely egyrészt a megújuló konyha eszközeivel, másrészt a gyermekek új öltözőszekrényeivel, valamint egyéb szükséges kültéri játszóeszközökkel hivatott biztosítani az óvoda megfelelő működését.

A tervek szerint az óvodások a megszépült és megújult Bölcsőde utcai intézményt 2022. I. negyedévben vehetik majd újra birtokba. A kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi Alp-Favill ’96 Kft. végzi.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében 2017 óta megújult az Építő Utcai, a Tabán Utcai, a Garam Utcai, a Tünde Téri, a Kemes Utcai, a Klebelsberg-telepi, a Cső Utcai, és a Jerney Utcai Óvoda. Ezekre az önkormányzat összesen bruttó 2 milliárd 369 millió forintot fordított, ebből 1 milliárd 785 millió forint uniós támogatás, 584 millió forint saját forrás. Az óvodafejlesztési programban folyamatban van a Makkosházi Óvoda felújítása, ez a tervek szerint a Gyertyámos Utcai Óvoda felújításával folytatódik majd.

 

Facebook-fotó: Iványi Aurél / Szeged.hu