Négy évet kapott Makón egy ukrán embercsempész első fokon

A Makói Járási Ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állította azt az ukrán férfit, aki nyáron két fuvarban 22 illegális határátlépő Nyugat-Európába csempészésében működött közre – írja a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség sajtóközleménye.

A vád szerint a férfi gyógykezeléshez szükséges pénz reményében állapodott meg ismeretlen személyekkel abban, hogy illegális határátlépőket csempész a román-magyar határtérségből Nyugat-Európába. A megállapodásnak megfelelően a férfi július 1-jén egy lengyel honosságú személygépkocsival Budapestre vezetett, majd elküldték neki egy térkép linkjét.

Az útmutatásoknak megfelelően a vádlott már másnap hajnalban felvett az általa vezetett gépkocsiba Kiszombor külterületén 13 illegális határátlépőt, akiket röviddel azt megelőzően embercsempészek juttattak át a román-magyar zöldhatáron. A vádlott ezután Győr külterületén átadta tovább szállítás céljából utasait, majd az utasításoknak megfelelően visszaindult Szeged irányába, újabb illegális határátlépők felvétele érdekében.

Még aznap délután 3 óra körül 12, magát szír és 1, magát palesztin állampolgárnak valló személlyel – akik az ország területére történő belépéshez és az ország területén tartózkodáshoz szükséges feltételekkel nem rendelkeztek – újra elindult a nyugati határ irányába. A vádlottat mobilalkalmazáson keresztül folyamatosan irányították megbízói, hogy milyen útvonalon és merre haladjon. A kiszombori határrendészeti kirendeltség járőrei Makó belterületén megállították a vádlott által vezetett autót és a férfit őrizetbe vették, utasait előállították. Az illegális határátlépőket a szerbiai Zomborban levő táborból juttatták át a sétáltatók előbb a szerb-román, majd a román-magyar zöldhatáron.

A vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt indult eljárásban a járási ügyészség a július 2. napja óta előzetes fogvatartásban levő, a bűncselekmény elkövetését beismerő férfit gyorsított eljárás keretében bíróság elé állította. A bíróság az ügyészi indítványnak megfelelően a férfit négy év börtönbüntetésre ítélte, nyolc évre az országból kiutasította. A bíróság ítélete nem jogerős, azzal szemben a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentettek be.

A rendőrség szerint az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.