Nem jött össze a meccsnézés a szurkolói faluban

Fél óra után elment a kép és a hang az újszegedi partfürdőn rendezett közös meccsnézésen. A Coca Cola Szurkolói Falu néven futó rendezvényen a Magyarország–Portugália meccsre kedden kora este cca. két-háromszáz ember gyűlt össze, mire azonban visszatért az adás, úgy negyven százalékuk már elment. Sok mindenről mondjuk nem maradtak le.

A meccs jó hangulatban kezdődött, lement a Himnusz, majd mindenki (akinek volt helye) leült, a többség csendben szurkolt. A kisebbség hangos szóval biztatta a csapatot. Néha-néha megállt az adás egy-egy másodpercre az internet miatt, de más gond nem történt. Egészen úgy 18:30-ig, amikor már az egész közönség megdöbbenve vette tudomásul, hogy a képernyő 80%-án nem látni semmit, és a jobbszélen megmaradt függőleges csíkban sem sokat. „Én elcserélek egy sört egy cigire, én nagyon ideges vagyok” – mondta egy első blikkre tizenhatéves srác a barátainak. Aztán elment a hang is, kép is, internet is – teljes sötétség.

Fotó: Bálint András / Szegeder

És szépen lassan a nézők is: az első húsz percben a közönség 20%-a simán otthagyta a partfürdőt, hogy máshol kövesse a meccset. Kisebb klikkesedések is kialakultak, ahol valaki a telefonján behozta a mérkőzést. Én laptoppal ültem a nézőtér szélén, hozzám is jöttek többen, hátha nézhetik a történéseket. 18:54 körül visszajött az adás – reklámszünettel. Ezt ujjongással fogadta a szurkolótábor megmaradt része, majd amikor szinte azonnal elment megint minden, huhogtak. És ismétlés még egyszer. „Magyar embernek magyar internetet!” – üvöltötte valaki, amikor megint a nettel volt egy kis gond.

Este hétre stabillá vált a helyzet, és a szurkolók egy része is visszatért a partfürdőre. Mindez persze kevés vigasz: a 14. Magyarország–Portugália-mérkőzésen a portugálok 3:0-ra legyőzték a hazai csapatot.