Népszavazás indult azért, hogy ne csak azok szavazhassanak, akiken átlépett a határ, hanem azok is, akik átlépték a határt

Vasárnap indult az első online népszavazás itthon – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány elnöke. A szavazással azt szeretnék elérni, hogy a külföldön élő magyarok is szavazhassanak.

Vona Gábor ismertette, céljuk az is, hogy hagyományt teremtsenek, és egy évben akár több fontos ügyben is ebben a formában kérdezzék meg a lakosság véleményét. Ezúttal az általa vezetett Második Reformkor Alapítvány azt is szeretné elérni, hogy társadalmi vita induljon a külföldön dolgozók levélben szavazásáról.

A népszavazáson három hétig lehet szavazni, a kérdés pedig a következő:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyarországon állandó lakcímmel rendelkező, a szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok levélben is szavazhassanak az országgyűlési választásokon?

Az ügyben felszólalt többek között Puzsér Róbert is, aki szerint „a magyarság egyetemes, nincs elsődrendű és másodrendű magyarság. Ennek megfelelően az nem oké, hogy ha a határ lépett át téged, akkor elsődrendű magyar vagy, aki szavazhat levélben; míg ha te lépted át a határt, akkor másodrendű magyar vagy, aki nem szavazhat levélben.” A publicista szerint a kormány azért nem engedi szavazni a mondjuk Londonban élő magyarokat az Erdélyben élőkkel szemben, mert előbbiek jóval kisebb eséllyel húzzák az ixszet a Fideszre.

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.