Nincs elég rendőr, ezért küldik a határra még a polgárőröket is

Egy nyugalmazott alezredes nyilatkozott a Népszavának: azt mondta, nem a migrációs nyomás miatt kell ennyi embert a határra küldeni, hanem egyszerűen azért, mert nincs elég rendőr.

Júniusban, júliusban és augusztusban összesen 200 katona lát el un. támogatói feladatokat a magyar-szerb határon, ez azonban nem a növekedő nyomás miatt szükséges, hiszen jelentősen nem nő a bevándorolni kívánók száma.

A rendőrség adatai szerint a május 27. és június 2. közötti héten például 34 esetben akadályoztak meg mindössze tiltott határátlépést, és 78 esetben kísértek vissza embereket a biztonsági határzáron. Tavaly ilyenkor ez 22-97 volt, azelőtt pedig 273-142.

A polgárőrség nem árulta el, milyen munkát végeznek konkrétan, és hogy ehhez kaptak-e kiképzést.

„Nincs ember, ez az igazi ok, amiért polgárőröket meg katonákat kell bevetni. Hiába volt a sok plakát meg toborzás, a határvadász pozíció cseppet sem vonzó, főleg a fiatalok számára” – mondta Magyar Zoltán nyugalmazott rendőralezredes a Népszavának.

Az további nehézséget okoz csak, hogy a rendőröknek sokat kell dolgozniuk, ami túlórázással jár, de azt nem pénzben, hanem szabadnapban kapják vissza, csakhogy lassan nincs, aki akkor a helyükre álljon.

 

Nyitókép: Sóki Tamás / MTI