Öt forinttal emelkedik a benzin átlagára pénteken, ezzel beállítja a történelmi csúcsot

A benzinár-változásán csak kapkodni tudjuk a fejünket, úgy mozog fel-le, de leginkább fel.

Mint azt pont egy hete szerdán írtuk, majdnem megdőlt minden idők benzinár-rekordja, azonban azóta volt némi –  bruttó 4 forint – csökkenés. Ez nem tartott ki sokáig, már jön is a visszapattanás: a benzin átlagára bruttó 5 forinttal emelkedik, ezzel történelmi rekord szintre nő. A 95-ös benzin átlagára 454 forint lesz – írja a Holtankoljak.hu. A gázolaj ára sem marad változatlan, bruttó 6 forinttal emelkedik az átlagára, ezzel 449 forint lesz.

Ahogy azt a Portfolio ismertette, a több mint 20 éve vezetett üzemanyagár adatbázisuk szerint a benzin legmagasabb árát 2012.04.20-án érte el, amikor literenként 453,8 forint volt, míg a gázolaj 2012.01.20-án, akkor 450,1 forintot kértek érte literenként.

Forint-fronton sincs megnyugvás, a jegybank keddi kamatemelése ugyan a befektetői várakozásokat hozta, de a forint-euró árfolyam javulása csak ideiglenes volt. Tegnap még 358 forint alá is benézett a középárfolyam, de ma már ismét a 360-as lélektani határ felett jár; az eurónkénti 361 forintot nyaldossa alulról. A mai rekord eddig egyébként 361,30 volt.

Ez azért fontos, mert az árfolyam is kihat a benzinárra; az olaj világpiaci ára közel sincsen olyan magas szinten – 72-74 dollárnál jár, az elemzők a jövőben 100 dollárra is számítanak hosszabb távon –, bár emelkedőben van. Ennek oka nyilván a járvány enyhülésével megnövekedett kereslet – például a gazdaság és a turizmus élénkülése –, illetve az alacsonyabb volumenű olajtermelés. Így a benzinárat jelenleg az infláció és a romló forint is felfelé mozgathatja az olajár növekedése mellett, amelynek elszámolása egyébként dollár alapú.