Pszichopatát kiáltva számolna le Szabó Bálinttal és a SzegedMával a szegedi Jobbik

Nem kellett kávé kedden reggel azután a közlemény után, amit a szegedi Jobbik juttatott el a szerkesztőségünkhöz, és amiben Szabó Bálint gyámság alá helyezését, majd a SzegedMa főszerkesztőjének vizsgálatát kezdeményezik. Mert szerintük pszichopaták.

A közlemény szövege szerint az elmúlt években „Szeged politikai nyugalmát rendre megzavarta Szabó Bálint független önkormányzati képviselő, aki beteges hazudozásairól és a valóság elferdítéséről lett hírhedt az elmúlt 15 évben”. A szegedi Jobbiknál úgy vélik, Szabó elmúlt években tanúsított viselkedése kimeríti a pszichopátia fogalmát, s ezért úgy látják, szükséges egy átfogó elmegyógyászati vizsgálatot is lefolytatni mielőbb, „az esetleges pszichés betegség súlyosbodása miatt”.

A párt helyi szervezete az ügy mellett egy nagy koalíciót is szervezett volna a helyi Fidesz és KDNP bevonásával, hogy velük egy időben, vagy hozzájuk csatlakozva kezdeményezzék ők is az ügyészségnél Szabó Bálint gyámság alá helyezését. A közlemény végén hozzáteszik: „a Jobbik Szeged szervezete szeretne minden magyar embert megóvni a politikai elitben velünk élő pszicho- és szociopatáktól, valamint a közvagyont érintő kleptomán csoportosulásoktól is!”

Nagy megállapítás, a Jobbik talált egy pszichopata politikust, vagy legalábbis valakit, akire szerintük illenek a pszichopátia tünetei. Szörnyen mélyre kellhetett ehhez nyúlni a magyar politikai garnitúrát rejtő bűvészkalapban… Igazat adva abban, hogy Szabó performanszai sok esetben sértették a jóízlést és hágták át a jog kereteit (amit az is bizonyít, hogy állításai miatt gyakran végezte a vádlottak padján), azért e sorok közül mégis kitűnik egy a Fidesz karaktergyilkossági kísérleteit minőségében meg sem közelítő karaktergyilkossági kísérlet. Annak ellenére, hogy Szabó megszólalásaiban gyakran végzi ugyanezt magán, most besegít a szegedi Jobbik.

Bármennyire is ellenszenves Szabó sokaknak, úgy gondolom, a politikai ellenfelek eltávolításának mégsem ez a legdemokratikusabb módja. Sőt, a baloldal ezen akciójával pont az általa mostanában oly gyakran emlegetett demokratikus értékeket, és a jogállamiság eszményét üresíti ki, elvtelen politikai fegyvert kovácsolva Szabó vélt vagy valós állapotából. Ehhez kapcsolódott Botka László is, a szolidáris polgármester, aki tegnap kitett Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz, „nem tűrhetjük, hogy egy gyógykezelésre szoruló ember Szeged rossz hírét kelti!” Jogos lehet, bár kérdés, hogy mennyire kelti Szabó Szeged rossz hírét azzal, ha a városvezetést és Botka Lászlót támadja, és amellett sem mehetünk el szó nélkül, hogy annak, aki a szolidaritást tűzi mellényzsebére, ildomos lenne először inkább sérelmein túllépve, ha nem is segítő kezet nyújtania, de egy általa feltételezetten beteg ember maradék méltóságát meghagyva kezelni az ügyet. Szerintem.

Egy biztos: a makói pszichiátria orvosai közelebb vannak ahhoz, hogy eldöntsék Szabó pszichopata-e, vagy sem, mint a szegedi Jobbik vagy az összefogás többi pártja. Ami viszont érdekesség még az ügyben, az a szegedi Jobbik ügyészségnek írt levele, melyet szintén eljuttattak szerkesztőségünkhöz. A levélben hosszasan taglalják a betegség tüneteit, majd Szabó fideszes kötődéseinek firtatása után úgy fogalmaznak, hogy „a Szegedma álhír gyártásáról elhíresült és jogerősen elítélt Kapitány Gergely főszerkesztő teljes mértékben kiszolgálta a képviselő pszichopata hajlamait, amivel a városunk és a városunk első emberének jó hírnevét akarta aláásni. Éppen ezért, kérjük az ügyészségtől azt is, hogy a gondnokság alá vétel megállapításának esetében a vizsgálat terjedjen ki mindazon politikai és médiacsináló szereplőkre is, akik tevőlegesen is hozzájárultak ezen rendkívül súlyos eset bekövetkezéséhez.”

Ez a gondolat már egy sokkal betegebb világot fest le, ezért úgy gondolom, ha az ügyészség sort kerít esetleg Szabó vizsgálata, majd esetleg Kapitány Gergelyére is, akkor az idézett levél szerzőjéig talán meg sem kellene állnia, hiszen

maga a felvetés is legalább annyira elvtelen és morál nélküli, mint a KESMA-média viselkedése.

És nem mentegetem Szabót, de az ügy felgöngyölítését bízzuk a rendőrségre, állapotának felmérését pedig az illetékes orvosokra, és amíg hivatalos szerv felől nem jön tájékoztatás arra vonatkozóan, hogy mi történt, és milyen az állapota, aljas dolog a propagandasajtót karaktergyilkos feltételezésekkel degeszre tömni.

Mert a politikai ellenfelekkel, a hazugságokat állítókkal továbbra sem úgy számolunk le, hogy például a vélt vagy valós mentális betegségeikből gyártunk ostort ellenük, vagy ahogy a hatalom is teszi, hogy jogi eszközökkel elhallgattatjuk, esetleg tőkével kivásároljuk őket. Hanem vitával, érvekkel és érvényes cselekvéssel. Tudom, ezek a régmúlt idők vívmányai, kimentek a divatból, de talán nem ártana elővenni és leporolni őket, mielőtt Orbán Viktor meghallja, szokásához híven lenyúlja, és nagyüzemben kezdi el alkalmazni a szegedi Jobbik ötletét.

 

A Vélemény rovatban megjelent cikkek az adott szerző álláspontját tükrözik, a szerkesztőség egészéét nem feltétlenül.

Nyitókép: Szabó Bálint a 2019-es önkormányzati választások előtt megrendezett polgármesterjelölti-vitán. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder