Puzsér szerint Márki-Zay alkalmas lenne közös miniszterelnök-jelöltnek

A publicista a BaHírnak adott interjújában beszélt az ellenzéki összefogásról, a tavalyi főpolgármester-választásról, a NER leváltásáról, és az erre ideális jelölt személyéről.

Az interjúban Puzsér elmondta, véleménye szerint az ellenzék pártjai félregombolják a kabátot. „Először kellene egy vízió, aztán egy programok egyeztetéséből születő ellenzéki minimum, és végül egy cselekvési terv a kormányváltást követő hat hónapra. Csak akkor érdemes elkezdeni a jelöltek személyéről tárgyalni, ha mindez már adott. Nem vagyok naiv: a közös minimum-program hiánya nem a választási eredményt befolyásolja, hanem a kormányképességet fogja roncsolni, pedig az egy ilyen heterogén koalíció esetén kulcsfontosságú volna” – mondta.

A kérdésre, hogy szerinte ki lehet jó jelölt Orbán Viktorral szemben azt válaszolta, hogy a jelenlegi kínálatból Márki-Zay Pétert tartja alkalmasnak. „Tisztességes embernek vélem, akinek a kezéhez az elmúlt harminc év bűneiből szemernyi sem tapad – olyan városvezető, aki nem volt hajlandó megalkudni a Fidesszel. Számomra egyértelmű, hogy Orbán Viktor középről és vidékről verhető – ehhez nyilván egy kisebb csoda is kell, de Márki-Zay Péternek ez már kétszer is sikerült Hódmezővásárhelyen, az állampárt egyik legbiztosabbnak tűnő fellegvárában.” Hozzátette, hogy véleménye szerint „az előválasztás intézménye annak a jelöltnek kedvez, aki legjobban mozgósítja a 2010 előtt kormányzó baloldal törzsszavazóit, míg Orbán Viktor ellen épp olyan jelölt volna képes a győzelemre, aki inkább a mérséklet centrum ízlésének felel meg.”

A publicistát arról is kérdezték, hogy szerinte leváltható-e Orbán Viktor, és hogy elszámoltatható-e a NER. Puzsér szerint Orbán Viktort le lehet győzni választáson, ki lehet rakni a Budai Várból, de a nemzeti együttműködés rendszerét nem lehet választással leváltani. „Tíz év alatt túl mélyre ásták le magukat a gazdaságba, minden demokratikus intézményt megszálltak, jelentős politikai és üzleti érdekeltségeket tartanak fenn az ellenzéki térfélen, úgyhogy a következő kormánynak – még ha kétharmaddal nyerne is – minimális mozgástere volna velük szemben.

Ugyanakkor meggyőződésem, hogy az Orbán-rendszer a maga korruptságának súlya alatt előbb-utóbb elkerülhetetlenül összeomlik majd. Az MSZMP-vel és az MSZP-vel ugyanez történt.

Ezzel a véleményemmel nem leszek népszerű, de annyi esély van Orbán Viktor elszámoltatására, amennyi 1990-ben az Apró klán számonkérésére volt – vagy még annyi sem. A rendszerváltáskor úgy maradt el az elszámoltatás, hogy a társadalom kilencven százaléka támogatta volna a múlt bűneinek tisztázását és a rablóprivatizáció felderítését – egy kegyelmi pillanatban volt az ország.”

Ezt követően hozzátette, ma egészen más a helyzet: „Orbán Viktornak erős és összetartó tábora van – lehet, hogy az országnak valamivel kisebbik fele, de a nagyjából a fele. Jó nyugati, még jobb keleti és egészen kiváló multinacionális céges kapcsolatokkal rendelkezik. Egy elszámoltatásban nemcsak a jobboldali nagytőkések nem érdekeltek: egyetlen nagytőkés sem. A hadsereg és a rendőrség egy alkotmányos válság esetén egyáltalán nem biztos, hogy a kormányhoz, s nem Orbán Viktorhoz lenne lojális. Ráadásul az ország kifosztása a parlamenti kétharmad révén jogszerűen zajlik, a vagyon jelentős része pedig már aligha van az országban. Végül pedig felvetődik a kérdés, hogy ha Orbánnak és Mészárosnak el kell számolnia a lopott milliárdokkal, akkor Gyurcsánynak meg a Népszavát tulajdonló Leisztingernek vajon nem kellene?” – tette fel a kérdést.

Az interjú további részében az Orbán rendszer fő bűneiről, valamit arról beszélt a publicista, hogy demokráciának tekinthető-e még Magyarország. Szó esett a politikai közbeszéd minőségének egyre mélyebb zuhanásáról, a nyilvános viták hiányáról, illetve a politikai üzenetek leegyszerűsödéséről is.