Szabó Bálinték a Parlamentbe készülnek

A Mindenki Szegedért Mozgalomtól meglepetésszerűen bejelentették, hogy nem egészen kettő hét múlva elindítanak egy újabb kampányt, amellyel már a 2022-es országgyűlési választásokra készülnek. Meg is kerestük Szabó Bálintot az indulásuk kapcsán.

A Mindenki Szegedért Mozgalom a minap arról posztolt Facebook-oldalukon, hogy pont aznap két éve volt az évfordulója a 2019-es önkormányzati választási kampányuk elindulásának. Mint írják, rá egy hónapra „sokak munkájának és közel kétezer szegedi szavazatának” köszönhetően pártoktól független képviselőt juttattak a szegedi közgyűlésbe.

Aztán meglepetésszerűen bejelentették, hogy nem egészen kettő hét múlva elindítanak egy újabb kampányt, amellyel már a 2022-es országgyűlési választásokra készülnek. „A célunk nem kevesebb, mint hogy pártoktól független szegedi képviselőt juttassunk a Magyar Országgyűlésbe” – olvasható a posztban.

Meg is kerestük Szabó Bálintot, mint a mozgalom vezéralakját, hogy többet tudjunk meg erről a némileg váratlan indulásról. Szabó egész gyorsan visszaírt levelünkre, amiben elmondta; szeptember utolsó hetében fognak sajtótájékoztató keretében részletesen beszámolni a terveikről, de nekünk elöljáróban adott egy kis exkluzív betekintést a történetbe a kérdéseink megválaszolásával.

Első körben arra kérdeztünk rá, hogy mi a mozgalom terve, miért gondolták úgy, hogy jelöltet kell állítaniuk? Szabó erre azt felelte, hogy a Mindenki Szegedért Mozgalom mindkettő szegedi körzetben állít a pártoktól független, lokálpatrióta jelöltet, akik – amennyiben a választók 2022-ben megbízzák őket – Szegedet fogják képviselni a Magyar Országgyűlésben, és nem a budapesti pártközpontokat városunkban.

Indulásukkal és kampányukkal a politikából és a pártokból kiábrándult emberek megszólítása mellett a pártokhoz kötődő szavazókat is meg kívánják győzni arról, hogy nem a pesti pártközpontokat és Botka László érdekeit kiszolgáló megélhetési politikusokra, hanem kizárólag Szeged és térsége érdekeit képviselő országgyűlési képviselőkre van szüksége városunknak, és a környező településeknek egyaránt.

Az előválasztástól való távolmaradásukról azt mondták, hogy egyrészt színjátéknak tartják, amely mögött „az ellenzéki pártok egy részének háttér-megállapodásai húzódnak”; másrészt nem az „Orbán vs. Gyurcsány koordináta-rendszerben” gondolkodnak.

Attól nem félnek, hogy indulásuk a kormánypártnak kedvez majd; mint mondták, a 2019-es önkormányzati választás tapasztalataiból kiindulva az őket támogatók elsősorban a bizonytalanok, másodsorban pedig inkább a kormánypárti szavazók táborából kerültek ki. Utóbbi oka vélhetően erős és következetes Botka-kritikus politikájuk eredménye – véli Szabó. A pártoktól függetlenség számukra azt jelenti, hogy sem a kormánypártok, sem az ellenzéki pártok, sem a „hozzájuk kötődő médiumok és oligarchák” támogatását nem “élvezik”.

Végezetül megkérdeztük, nem tartanak-e attól, hogy a jelölt, illetve a jelölő mozgalom nem cseng majd olyan ismerősen Szegeden kívül, emiatt csökkennek az esélyek, amire Szabó úgy fogalmazott; Szeged és vonzáskörzetének sorsa egybeforrt, jelöltjeik pedig nem jelölő szervezet jelöltjei, hanem független jelöltek; így fognak szerepelni a szavazólapokon is.

 

Nyitókép: Szűcs Dániel / Szegeder