Szeged volt Európa legszennyezettebb levegőjű városa pár napra egy elállítódott műszer miatt

A napokban jelezte egyik olvasónk, hogy az időjárás-előrejelző szájtokon, mint például Accuweather, Dark Sky, World Weather Online, Weatherbit, a levegőminőség-térképek Szegeden igen kiugró értékeket mutattak a PM2,5-koncentrációban: a mért 480 és 990-es értékek 20-40-szerese az egészségügyi határértéknek (25 mikrogramm köbméterenként). Az Időkép szmogtérképe csak a PM10 értékeket ábrázolja, s mivel itt nem volt kiugró érték, gyanússá vált, hogy a PM2,5-koncentrációt mérő szenzor hibájáról lehet szó. Ez egyébként egy lengyel redditornak is feltűnt, aki képernyőmentést is készített róla, posztolta a szegedi fórumra és érdeklődött, hogy mi történt.

A nemzetközi időjárás-előrejelző oldalak az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) részeként a Szeged, Rózsa utcában (Vízmű telep) üzemelő automata mérőállomás adatai alapján mutatják a szmogtérképen a helyzetet, így fordulhatott elő, hogy mindenhol kiugró értékek szerepeltek Szegeden. A mérőállomás üzemeltetője a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal, az adatokat az OLM honlapjáról lestük le, hogy pontosan mi történt, itt a legkönnyebb visszanézni dátum alapján. Az alábbi grafikonon jól látható, hogy vasárnap igen kiugró, 3000 mikrogramm köbméterenkénti értéket is mért a műszer, azután hétfőn megszűnt az adatszolgáltatás.

A PM2,5 részecske koncentrációja az elmúlt napokban. Fotó: OLM

Megkerestük az illetékeseket, hogy mi volt az ok, valóban a mérőműszer hibájából erednek-e az adatok. Mindenki megnyugodhat, szerencsére nem Gandhi küldte ránk az atomarzenálját, nem is radioaktív szivárgás történt: „A műszert üzemeltető Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján, szervizelést követően a műszert a mérőállomásra beszerelték, de elállítódott, emiatt szolgáltatott hibás adatokat. A valóságot nem tükröző adatokat a Kormányhivatal munkatársai eltávolították. A hiba elhárítása megkezdődött, a műszer beállítása után a mérésbe vissza lesz állítva” – közölték. A levegő jelenleg egyébként elfogadható minőségű Szegeden.