Szeptember közepéig szinte egyáltalán nem lesz eső, egyre nyáriasabbra vált az idő keddtől

Szeptember közepéig nem igazán számíthatunk esőre, és a hűvösebb levegő sem lesz tartós vendégünk – írja az Időkép.

A hétvége folyamán Észak-Európa felett egy anticiklon épül ki, mely a jövő hét első napjaiban már hazánktól északkeletre, majd keletre fog elhelyezkedni, így ez fogja meghatározni időjárásunkat.

A hétvégén, valamint a jövő héten egyelőre sok napsütésre számíthatunk, bár időnként megjelenhetnek felhők az égen, de ezek említésre méltó csapadékot nem hoznak majd. Szombaton sokfelé nyárias időben lesz részünk, a legmagasabb hőmérséklet 23 és 28 fok között alakul.

Viszont vasárnap és hétfőn, amikor az anticiklon tőlünk északkeletre helyezkedik majd el, az előoldalán Európa északkeleti részén elterülő hűvösebb levegőt dél felé szállítja majd. Ennek hatására vasárnap többfelé megélénkülhet az északkeleti szél, északkeleten erős lökések is előfordulhatnak, majd hétfőn még északkeleten lehet élénk az északkeleti áramlás. Vasárnap pár fokkal alacsonyabb, 19 és 26 fok közötti maximumokra van kilátás az északkeleti szél miatt. Hétfőn 20 és 24 fok közé melegedhet a levegő

Kedden viszont már mérséklődik a szél, és megszűnik a hűvösebb levegő beáramlása, majd az anticiklon egyre keletebbre való helyeződésével hazánk fölött az áramlás déliesre fordul. Innen felmelegedés veszi kezdetét, napról napra egy-két fokkal melegebb lesz, és a déliesre forduló áramlásnak köszönhetően a hét második felében már szinte országszerte átléphetjük a 25 fokot, a következő hétvégén pedig helyenként akár a 30 fokos maximumot is megközelíthetjük.

 

Nyitókép: illusztráció. Fotó: Dernovics Tamás / Magyar Építők