Szombaton startol az I. Szegedi Bakaroham terepakadály-futóverseny

Szombaton meglepő kép fogadja a szegedi Partfürdő környékére látogatókat: harcjárművek, a Magyar Honvédség rendszeresített haditechnikai eszközei, PMP folyami híd komp, ejtőernyősugrás és több száz futó várható a helyszínen. Ez azonban nem katonai gyakorlat lesz, hanem az I. Szegedi Bakaroham terepakadály-futóverseny és látogatói programjai a Magyar Honvédség és a Szegedi Sport és Fürdők Kft. közös szervezésében -tájékoztat sajtóközleményében a Szegedi Sport és Fürdők Kft.

A városi és megyei szinten is egyedülálló futóverseny akadálypályája olyan megpróbáltatásokkal várja az indulókat 6 és 12 km-en, amelyekkel a katonák rendszeresen találkoznak a kiképzés és a gyakorlatok során: sok más mellett homokzsák cipelése, billenőpalló, gumiabroncsfutás, iszapos árok leküzdése, kötélhíd, mászóállvány, palánkugrás, a pálya végén pedig a legnagyobb megpróbáltatást ígérő feladat a Tiszán telepített folyami híd kompra átjutás kötélen függeszkedve a folyó felett. A katonák szellemi fittsége mellett ugyanolyan nélkülözhetetlen a fizikai erőnlét és állóképesség, mint ahogyan a küzdeni akarás és kitartás is, így aki teljesíti a versenyt, bátran elmondhatja, akár katonaként is megállná helyét. A Magyar Honvédségtől nem áll messze a sport, a mozgás szeretete, hiszen a katonai hivatást választók a feladatok specialitása okán nem csupán szellemileg, hanem fizikailag is terhelhetőnek és aktívnak kell lenniük – mondta el Mádai Gábor őrnagy, a társszervező Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, 2. Toborzó és Érdekvédelmi Központ részlegvezetője az együttműködés hátteréről.

A Szegedi Sport és Fürdők Kft. szervezői az előnevezések alapján több száz futóra számítanak, van, aki külföldről látogat haza azért, hogy barátaival próbára tegye állóképességét és felkészültségét az I. Szegedi Bakaroham pályáján, valamint a szegediek mellett az ország legkülönbözőbb pontjairól érkeznek futók. A civil lakosság mellett hivatásos, szerződéses és tartalékos katonák is teljesítik a távokat. Az előnevezés július 24. szerdán ugyan lezárult, a helyszínen még lesz lehetősége nevezni azoknak, akik lemaradtak volna róla.

Forrás: Magyar Honvédség

A Magyar Honvédség számára mindig is fontos volt a társadalmi kapcsolatok erősítése, a katonai hivatás feladatrendszerének, sajátosságainak bemutatása a civil lakosság részére, valamint magának a honvédelem ügyének népszerűsítése – mondta Mádai Gábor őrnagy. Ez a rendezvény nagyszerű lehetőséget kínál a katonai pálya iránt érdeklődők figyelmének felkeltéséhez, az általunk használt technikai eszközök megismertetéséhez, valamint a kiképzési rendszerünk egy szeletébe is betekintést nyerhetnek a katonai jellegű akadályok kipróbálása által.

A futóverseny mellett az érdeklődőket díjmentes kiállításokkal, bemutatókkal és játékokkal várják, kipróbálhatnak repülőgépszimulátort és lézerfegyvert, több harcjármű, a honvédségnél rendszeresített haditechnikai felszerelések, lőfegyverek kerülnek kiállításra, betekintést nyerhetnek a hazai fegyvergyártásba, a gyerekek egy mini akadálypályán mutathatják meg ügyességüket, és ejtőernyősugrás is lesz a Partfürdőn. Aki pedig kedvet kap a katonai pályához, annak a Toborzó Ponton nyújtanak tájékoztatást a karrierlehetőségekről. További részletek a rendezvény honlapján.

Nyitókép: Magyar Honvédség