Telerakták a kiskörutat gyurcsányos plakátokkal

A Tisza Lajos körúton található kilenc darab Mahir-hirdetőoszlopból hat van tele különböző Gyurcsány-plakátokkal mostantól. Van plakát az új Gyurcsány-filmről, az Elkxrtukról és a Fidesz Stop Gyurcsány, Stop Karácsony! kampányáról is. Egy oszlopon hat darab nagy méretű plakát fér el, így a körutat most úgy harminc-negyven gyurcsányos plakát díszíti. Így:

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ez nem hordoz önmagában különösebb hírértéket, mindenki hozzá van már szokva, hogy a Fidesznél ennyi maradt, amikor arról van szó, hogy kampányolni kell az ellenzékkel szemben. Bohócok meg gyurcsányozás.

A plakátok egyébként az 1994-ben fideszes körök által privatizált, majd sokáig Simicska Lajos kezében lévő Mahir tulajdonában vannak, így azokon szinte kizárólag kormányzati vagy párthirdetések mennek. Legutóbb Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerepelt az oltással kapcsolatosan, de a Google Maps városarchívumának köszönhetően tudjuk, hogy nemrég szmájlikampány futott végig a körúton, pár évvel ezelőtt pedig – Simicska a Fidesszel és Orbánnal való szembefordulásakor – Kálmán Olga műsora is volt itt hirdetve. Ami általánosan jellemző, hogy két-három évvel ezelőttig változatosság jellemezte az oszlopokat, sokfajta plakát volt, manapság azonban szinte kizárólag ugyanazokat ragasztják.

A városban egyébként – 2016-os adatok szerint – több 42 (21 belső világítású üveges, 21 ragasztásos) Mahir-oszlop áll, ennek közel negyede ugye a Tisza Lajos körúton, annak is a zenekonzervatóriumtól a Novotelig vezető részén. A G-nap után a fővárosi önkormányzat 2016-ban felmondta a cég ottani szerződését, és így elkezdték elbontani a budapesti oszlopokat, de végül a bíróság is kimondta, jogtalanul járt el a város. Simicska 2018-ban szállt ki az üzleti életből, ekkor a Mahirt is eladta üzlettársának, Nyerges Zsoltnak.