Telex: Az SZTE kezdeményezte a niggerező Gulyás László munkaviszonyának megszüntetését

 A Telex arról ír, hogy ma a parlament Kulturális bizottságának ülésén hangzott el az, miszerint a Szegedi Tudományegyetem kezdeményezte a tanár munkaviszonyának megszüntetését.

A parlament Kulturális bizottságának szerdai ülésén Hankó Balázs Zoltán, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár mondta a bizottságnak, hogy az SZTE kivizsgálta a professzor ügyét. Arról tájékoztatta a minisztériumot, hogy a professzort elmarasztalták, munkaviszonyának megszüntetését kezdeményezték – írta a Telexnek Szabó Szabolcs, független országgyűlési képviselő, a bizottság tagja. Ezt megerősítette a Telexnek a jobbikos Ander Balázs, aki szintén bizottsági tag.

Immár tehát hivatalosnak mondható az, amelyet eddig csak sejteni lehetett. Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy a HVG értesülései alapján döntött a rektor, és megválnak a botrányt keltő megszólalásairól híres lett Gulyás Lászlótól a Szegedi Tudományegyetemen. A felmentés ha minden igaz, már szerdától érvényes, és a szorgalmi időszak kezdetéig tartó kurzusait mások veszik át.

A kirúgás tényét erősítette az is, hogy azóta többen megszólaltak, köztük Botka László is, aki tényként kezelte ezt. Történt mindez az után, hogy kedd este az egyetem kiadott ugyan egy közleményt, de abban még nem írtak konkrétumot, csupán annyit, hogy a Gulyás ügyében elrendelt tényfeltáró vizsgálat lezárult, a rektor „a Szegedi Tudományegyetem értékrendjével összhangban, meghozta a szükséges munkáltatói intézkedést”.

Még április elején a szeged.hu jutott hozzá egy panaszlevélhez, amely szerint az SZTE-n tartott Migráció és Menekültügy a XX. században című tantárgy előadásán egészen nem odavaló mondatok hangozhattak el Gulyástól. A történtek miatt négy hallgató panaszlevelet írt, az ügy a Juhász Gyula Pedagógusképző Karra került.

A főiskolai professzor hallgatóinak egy része szerint rasszista, homofób, szexista megjegyzések sokaságát használta órái során. A történész, aki egyben a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója is, március 15-én a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetését vehette át.

Az persze más kérdés, hogy a munkaviszony megszűntével vajon a lovagkeresztjét is visszaveszik-e, amiről Szél Bernadett úgy nyilatkozott, hogy „a professzornak amúgy meg sem szabadott volna kapnia a kitüntetést: a belső vizsgálat csak március 17-én, a kitüntetés után indult, holott a hallgatók anyaga február végén a rektor asztalán volt! Magyarul a rektornak időben kellett volna lépni és jelezni a hallgatói panaszt a felterjesztő minisztérium felé.”

Frissítés (május 5. 19:43): Népszava cikke szerint Gulyást a Magyarságkutató Intézetből is elbocsátották: „A Magyarságkutató Intézet világos értékrendjére való tekintettel mi sem tudunk közösséget vállalni a magát vállalhatatlan megnyilvánulásokra ragadtató egyetemi tanárral, ezért a mai napon kezdeményeztem munkaviszonyának megszüntetését” – írta a portál megkeresésére Horváth-Lugossy Gábor főigazgató.