Tényleg a szegedi a legszebb egyetemi campus egész Magyarországon?

rektori_nyar_kiemelt_nagy.jpg

35.000 ember voksolt nemrég az Eduline portál szavazásán, hogy melyik a legszebb magyar egyetemi campus, az szavazók közel fele, 40%-a szerint a szegedi az. Ez a dicső eredmény azonban felvet pár kérdést, amiket most meg is válaszolunk.

 

Hogy lehet Szegeden a legszebb egyetemi campus, ha a városban nincs is campus?

 

Harapós kérdés, óvatos megközelítést igényel, de a lényeg az az, hogy a campus a felsőoktatási intézmények (karok, kollégiumok) közvetlen környezete, épületeinek együttese, és (az általuk gyakran közrezárt) parkok, terek. Ezt pedig ember legyen a talpán, aki Szegeden megtalálja.

Megvannak azok a tipikus amerikai filmek, amikor az egyetemi hallgatók beszélgetve bandukolnak át egyik barna téglaépületből a másikba, keresztezve egy szép, pázsitos parkot, ahol mások fekve vagy egy hatalmas tölgy árnyékában ülve tanulnak? Na azok campusok, Szeged belvárosában viszont keresve se talál hasonlót az ember.

Az egyetlen ilyen hely, amire valamennyire rá lehet erőltetni a campus szót, az az Ady tér, ahol a TIK és a BTK között van egy szép park, azzal viszont nehéz lenne országos versenyt nyerni.

 

b3c4c34237676c7a38fbf50072223910.jpg
Balról a BTK, jobbról a TIK, közte pedig a park. Fotó. Google Maps

 

Az külön említést érdemel, hogy a szavazásban a szegedi egyetemre kattintva az ember a Dugonics téri rektori hivatal képét látja, ami a legkevésbé hívható campusnak, arról nem is beszélve, hogy inkább irodaház funkciót lát el, mint oktatóépületét.

 

De akkor is, nem volt vetélytárs?

 

Oké, tehát nem campusokról beszélünk, hanem az egyetemi épületek közvetlen környezetéről, legyen az utca, tér, rakpart, bármi. Így pedig felmerül a kérdés, hogy nem volt egyetlen hely az egész országban, ami szebb lenne, mint a szegedi?

Második helyen a Debreceni Egyetem végzett, aminek főépületére már inkább illik egyébként a campus kifejezés. Legalábbis jobban, mint a szegedire.

A harmadik a fővárosi Műegyetem lett, ami a rettentő találóan Műegyetem rakpartnak elnevezett úton található a Duna parton Budán. Rejtőzik azonban egy meglepő dolog a főépület mögött:

| egy igazi campus.

Igen, a BME megcsinálta, bár csak harmadik helyet sikerült elérnie a felsőoktatási intézmények (főépület, karok, könyvtár, kiszolgáló épületek) közvetlen környezete, épületeinek együttese, és az általuk közrezárt parkkal.

 

29ac27b0d5882f8ef827867bbcf25046.jpg
A BME-campus felülről. Fotó: Google Maps

 

Magyarul?

 

Magyarul a szegedi egyetem úgy megnyert egy szavazást, hogy a részvételre nem is volt légjogosultsága. Ez nagyjából olyan, mintha Oszkárt kapnál a falunappal egyszerre megszervezett káposztafesztiválon, miután bemutattad a megye legnagyobb fejes káposztáját, akit Károlynak neveztél el.

 

De tényleg, hogyan?

 

Valószínűleg több szegedi osztotta meg a szavazást, és így tudtunk nyerni. Plusz nálunk mindenkinek egy választási lehetősége volt helyi egyetemet tekintve, fővárosi intézmény például 5 is volt a 10 indulóból.

Nyitókép: u-szeged.hu