15 helyett 60 milliárdba fog fájni a kézilabda EB

Kocsis Máté, a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke tavaly még 10-15 milliárdosra becsülte a kézi-EB-t, az Index számításai szerint azonban ez koránt sem lesz elég, a projekt legalább 60 milliárd forintba kerül majd.

A lap ismertette, hogy a 2022 legelején rendezendő eseményhez több sportcsarnok építésére vagy bővítésére lesz szükség. Mivel a magyarok a szlovákokkal együtt kapták csak meg a rendezés jogát, bár a döntő Budapesten lesz, több meccset északi szomszédunkban játszanak majd.

Jelenleg úgy tűnik, hogy Pozsonyban és Kassán lesznek a szlovák meccsek, idehaza pedig több városban, úgymint

  • a budapesti Papp László Sportarénában (14 ezer fő),
  • a debreceni Főnix Csarnokban (6500 fő),
  • illetve Veszprémben egy 8469 fős,
  • és Szegeden egy 8139 fős csarnokban.

Ezekből azonban csak a felső kettő áll jelenleg is rendelkezésre, a veszprémit bővíteni kell, Szegeden pedig újat építenek ha minden igaz. Bár az is felmerült, hogy Veszprémben csak bővítenék az 5100 férőhelyes jelenlegit.

A budapesti csarnok látványterve.

Ezek után egy éve kiderült, hogy a kormány inkább építene Budapesten is egy új, 20022 férőhelyes gigakomplexumot, amit kiemelt beruházásként Fürjes Balázs államtitkár meg is kapott. Itt borult is a tervezett költség, hiszen csak ennek a területét 13 milliárdért sikerült egy külföldi tulajdonostól visszavenni. Plusz 1 milliárdért vállalta az épület tervezését a Középülettervező Zrt.

A maradék 1 milliárdból pedig legfeljebb az adminisztrációkra futja, három sportcsarnokot ennyiből még egy nem korrupt országban sem húznának fel.

Ami érdekes, hogy a pestivel ellentétben a szegedi csarnok tervezése kifejezetten drága, közel 5 milliárd forint. Ezt követi a kivitelezés a régi SZEOL stadion helyén, ami várhatóan 16 milliárdba kerül majd.

A tervek szerint mindennek el kell készülnie 2021 szeptemberére.

 

Nyitókép: Főnix Debrecen