6000 harcsát engedtek szabadon a Tiszában

Egy héttel ezelőtt Hódmezővásárhelynél 15 ezer kecsegét, most pedig Szegednél 6000 harcsát engedtek a Tiszába. A mintegy 600 ezer forint értékű halállományt a Szegedfish Kft. ajándékozta a megyei horgászszövetségnek – írja a Délmagyarország.

A keddi, szegedi akció keretein belül tartályos teherautókkal vitték át a városon a 30 mázsányi halat, melyet a Fehér-tóból hoztak. A kocsiról csúszdán eresztették őket a Fókánál a folyóba.

 

„A Szegedfish rendszeresen segít nekünk ilyen módon. A most telepített harcsák az egynyaras tenyészkorosztályhoz tartoznak. Mintegy 6000 halról van szó. Zömük jövőre már kifogható méretű lesz, azaz, meghaladják a 60 centimétert, bár ez a táplálkozásuktól is függ” – mondta a megyei lapnak Oláh Szabolcs, aki a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetségének dolgozik környezetvédelmi mérnökként.

A halastavakba egyébként nem szoktak harcsát telepíteni, mivel azok nagyobbra nőnek is lényegében felfalják haltársaikat. Ezzel ellentétben a folyókban jobb helyük van és elegendő elemózsia is jut nekik. A harcsák általában a sérült állatokat fogyasztják jó étvággyal, és ezzel segítik is a folyami vizek életkörforgását. Persze azért meg tudnak nőni elég nagyra, ahogyan arról pár bizarr régi szegedi fénykép is tanúskodik.

 

Nyitókép: Frank Yvette / Délmagyarország