A harmadik híd úgy fog kinézni, mint a Belvárosi, csak modernebb külsővel

Egészen elképesztő dolog történt csütörtökön: e-mailt kaptunk Nemesi Páltól, pontosabban a szóvivőjétől. Az info@nemesipal.hu-tól utoljára 2019 szeptemberében kaptunk levelet. A maiban arról írnak, hogy állítólag újabb mérföldkőhöz érkezett a szegedi déli Tisza-híd-projekt, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztási Zrt. és az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakos kollégái a tervező kollégákkal együtt ugyanis elkészítették a megvalósíthatósági tanulmány dokumentációját, illetve látványterveket is.

A közlemény felidézi, hogy a projekt megvalósulásának idei első komoly lépése 2021 februárjában történt, amikor Nemesi tető alá hozott Botka Lászlóval egy találkozót, ahol a kormánybiztos felkérte őt egy szakmai csapat felállítására. Botka erre igent is mondott. Májusban aztán Szegeden került megrendezésre a szegedi déli Tisza-híd-projekt széleskörű szakmai megbeszélése, ahol az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztési Zrt képviselői, a szegedi déli Tisza-híd tervezőkollégái, Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester és a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna titkársága jelen volt. A rendezvényen online kapcsolták Szeged város főépítészét, Sz. Fehér Évát, aki ugyancsak a projekt támogatásáról biztosította a jelenlévőket.

Nemesi a csütörtökön megküldött közleményben azt írta, hogy „Szegednek nem csak közlekedési szempontból kell a híd, nem csak azért kell, hogy növekedjen a komfort érzetünk, hanem a város komplex fejlődéséhez is elengedhetetlen. Én nem vagyok politikus, így nem a parlamentben tudok felszólalni, és hangzatos mondatokban arról beszélni, hogy mikor hogyan kell megépíteni egy ilyen fontos infrastruktúrális beruházást. Én dolgozom.  A hídért is dolgozunk, és egyet most is meg tudok ígérni: minden titulusomban, minden erőmmel azon vagyok és leszek, hogy ezek az elképzelések megvalósuljanak, és a lehető leghamarabb a Dél-Alföldön élők saját bőrükön érezzék a fejlesztések jótékony hatásait. Mindenki érezni fogja, függetlenül attól, hogy hova szavazott: a fejlesztések pártpolitikailag függetlenek, a hídon sem fogja senki megkérdezni a rajta közlekedőktől, hogy kire szavaznak!”

A közleményben látványterveket is ígértek, ezeket alább mutatjuk, bár igazság szerint az elsőt a Szegeder olvasói már napra pontosan egy hónapja is láthatták: