A SZTE Karikó Katalinnak köszönhetően került fel a világtérképre

Megjelent egy kutatás, amely a hazai egyetemeket rangsorolja a nemzetközi online lapokban és a különböző fórumokon való megjelenésük kapcsán, ez alapján is a második ”legismertebb” intézmény lett a Szegedi Tudományegyetem. A Debreceni Egyetem például egy nigériai valóságshow miatt szerepelt, a Corvinusnál Donald Trump tanácsadója segített.

Az Ynsight Research kutatócsapata egy több, mint 120 országra kiterjedő netnográfiát készített, amelyben megvizsgálta, hogy milyen kép alakult ki a magyar egyetemekről a nemzetközi online beszélgetésekben az idei felvételi időszak előtt. A kutatás 2019 januárjától idén márciusig tartott, az eredmények alapján a nemzetközi nyilvánosság elsősorban a pozitívumokra, a szakmai sikerekre és az egyetemi innovációkra fókuszál – számolt be a HVG.

Egyetemek_volumen

No Description

A portál által leközölt kutatás eredményei az ELTE-t hozták az első helyre, ezt egyértelműen a cukiság-faktornak köszönheti: a kutyákkal kapcsolatos kutatásaikról a szakirodalmi oldalakon kívül számtalan nemzetközileg ismert hírportál is közölt le riportot. A témát más, olyan országok angol nyelvű kiadásai is felkapták, mint például Szingapúr, India, Írország, Brazília, vagy Nigéria. Emiatt rendkívül pozitív az egyetem nemzetközi megítélése, mind a szerkesztett hírekben, mind a felhasználói kommentekben.

Bár egy kisebb ugrással a grafikonban, de a Szegedi Tudományegyetem több, mint hétezer említéssel a második helyet csípte el: Elsősorban a koronavírus és a magyar származású, de az Egyesült Államokban élő Karikó Katalin hozta meg a sikert az egyetemnek, aki a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte karrierjét, valamint az egyetemen végzett. Emellett az intézmény több tudósát idézték cikkekben különböző víruskutatásokkal kapcsolatban, ez elsősorban a 2020. év utolsó időszakától volt jellemző.

Egyetemek_megjelenes_szintere

No Description

A Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem jön utánunk, ebben a sorrendben. Előbbi számait egy nigériai valóságshow, a Big Brother Naija tolta fel: az egyik résztvevő ugyanis itt végzett, így bulvárcikkekben is említik az universitast. A Pécsi Tudományegyetemnél több kutatási eredmény jelent meg angol nyelvű online oldalakon, de végül az előkelő helyezést egy sok követővel rendelkező diáknak köszönhetik, aki itt megszerzet diplomájáról posztolt.

A SOTE-n ugyan viszonylag magas a külföldi diákok aránya, ennek ellenére a vizsgálat időtartama alatt nem volt különösebb számú angol nyelvű megjelenés az egyetemről, ez egy újabb ugrásként jelenik meg a fenti grafikonban. A Corvinusnál is hasonló volt a helyzet, itt egy summa cum laude végzett Fülöp-szigeteki diák adta az említések egy részét, de felbukkant Donald Trump helyettes tanácsadója miatt Sebastian Gorka, a magyar származású volt corvinusos különböző írásokban.

A BME trendjében egy „hogyan lehet ingyen tanulni Európában” című kérdés emelte meg a megjelenéseket, eldugottabb blogokon feltéve. A Károli Gáspár Református Egyetemről, Pázmány Péter Katolikus Egyetemről és a Pannon Egyetemről csupán pár száz említést regisztráltak – zárja a tanulmány.