A termálvíz elvezetési gondok után végül meglett a Szent Gellért Fórum ezüst minősítése

Konkrétan az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design), környezettudatos épületeket minősítő rendszeréről van szó, amely a leggyakrabban használt a világon. A Szent Gellért Fórum a Silver, vagyis az ezüst minősítést kapta, de ennek előtörténete igen kalandos.

Az Ifjúsági Centrum a Szeged-Csanádi Egyházmegye beruházása, amit természetesen egy kormányközeli vállalkozás, a Market Zrt. kivitelezett, a költségek pedig az eredeti nettó 9,4 milliárd forintról (opciósan akkor még max. 11,9 milliárd) 13,4 milliárd forintra emelkedtek idővel. A fűtési rendszert itt is termálvízzel oldották meg, ami elég zölden hangzik, de van egy kis bibi; itt nem a drága, de megújulónak számító visszasajtolós technológiát alkalmazták, hanem az olcsóbb vízkivételes, elfolyós megoldást. A termálvizet a benne lévő szennyezőanyagok miatt nem lehet csak úgy kiengedni a természetbe; ehhez kell ideiglenes tároló (pl. egy mesterséges tó), vagy el kell juttatni a megfelelő helyre a vizet közműveken keresztül.

Megírtuk annak idején, hogy ez utóbbi valósult meg (a Béketelepi csatornába engedik bele), de át kellett tervezni, mert alul lett méretezve a rendszer, így tulajdonképpen a stadion még nem készült el teljesen; egy korábbi, 2019. augusztus 2-án megjelent szerződésmódosítás szerint a létesítményt úgy adták át, hogy a mára már megítélt “LEED Silver” minősítést nem kaphatta meg. Nem is kérvényezték akkor, pont a fűtési rendszer hiányosságai miatt; a minősítési kérelmet kizárólag az épület/létesítmény teljes elkészülte után, annak használatbavételi engedélyének rendelkezésre állását követően kérhetik, ennek határidejét tolták el 2020 december 31-i időpontra.

Úgy tűnik, hogy azóta befejeződött a projekt, megoldódtak a gondok és végül nagy nehezen, de mondhatni teljesen elkészült a Szent Gellért Fórum, így megkapta a korábban tervezett “LEED Silver” minősítést. Ez nem a legalsóbb kategória a négyből, hiszen van a csak szimplán “Certified” a “Silver” alatt, ugyanakkor ennél magasabb rangú a “Gold” és a “Platinum” minősítés. Az külön ironikus, hogy a Szent Gellért Fórum esetében a közlemény pont a termálvizes rendszert említi, mint „legkiemelkedőbb elem”, amelyet a fűtésre és a melegvíz előállítására használnak. Elmondásuk szerint a rendszer fedezi a komplexum teljes éves energiaigényének közel felét, egészen pontosan a 44%-át.

Fun fact, hogy az itt használt geotermikus technológia nem számít megújulónak, mivel a kinyert termálvíz elpazarlódik, a túlzott kitermelés pedig előbb-utóbb eljut arra a pontra, amikor a természet nem tudja “regenerálni” a talajrétegekben lévő mennyiséget, tehát többet veszünk ki a rendszerből, mint amennyi “keletkezik”. A drágább, de megújulónak számító visszasajtoló technológia kiépítése gondos mérnöki munkát is igényel, ezért hazánkban még nem annyira használták. Igaz, hogy pont Szegeden a Cédrus Ligetnél, vagy a városi távfűtésnek a gáz alapról geotermikus alapra helyezésénél is a drágább, de megújuló verziót építik ki, tehát a technológia és a tudás helyben lett volna, így különösen érthetetlen, miért a régi módszert alkalmazták a Szent Gellért Fórumnál. Bár az energetikai célú termálvíz-hasznosítás (pl. termálvízzel való fűtés) esetében a visszasajtolási kötelezettséget 2020-ig elnapolták annak idején, a létesítmény pedig előtte épült fel.

A közleményben felsorolták továbbá, hogy a “LEED Silver” minősítés odaítélése minek köszönhető még:

  • Elektromos autótöltők a parkolóban, amelyek a Szent Gellért Fórum látogatói számára ingyenesen használhatóak.
  • Fogyasztáscsökkentési intézkedések – épületfelügyeleti rendszer, mely minden fogyasztást mér, ezáltal észlelhető a túlfogyasztás, annak helye, oka, esetleges szivárgás a vízhálózatban.
  • Az öntözés csökkentése – a pályákon kívül olyan növények kerültek telepítésre, melyeknek megfelelnek a helyi éghajlati adottságoknak.
  • Víztakarékos berendezések.
  • Az egész létesítményt energiatakarékos üzemeléssel lett megtervezve.
  • Ózont nem károsító hűtőgépek.
  • Környezetbarát anyagok használata.
  • Egészségügyi és komfort intézkedések – belső levegő minőség biztosítása a szellőző rendszerbe telepített szűrők által, a minimumkövetelményeknél jóval nagyobb fokú frisslevegő bejuttatás.
  • Az építési hulladék legalább 75%-nak újrahasznosítása.
  • Építkezés során a környezet, az élővilág, a talajban lévő vizek védelme.

Azt is meg kell említeni, hogy tavaly tizedik alkalommal adták át a Business Excellence díjat az üzleti turizmus legjobb szolgáltatóinak, ekkor a legjobb vidéki rendezvényhelyszín díjat a szegedi Szent Gellért Fórum nyerte, melynek része a stadion is.