Dobrev: remélem áprilisban már miniszterelnök-jelöltként kampányolhatok Szegeden

Ma Dobrev Klára tartott utcafórumot a Széchényi téren. Az esős idő ellenére meglehetősen sokan eljöttek, körülbelül száz és százötven fő körül. Az átlag életkor a hatvanat ütötte, de megjelent azért néhány középkorú és húszas éveit taposó fiatal is. Az esemény egy esettől eltekintve zavartalanul zajlott, de a biztonság kedvéért golyóálló mellényes rendőrök vették körbe a teret.

Odaérkezésemkor éppen DK-kisvideók mentek Dobrev főszereplésével epikus zenékre. Amikor egy a panelprogramról szóló videó vette kezdetét, pont megjelent maga Dobrev is és mindenki tapsviharban tört ki. A rövid kommentár után a DK helyi képviselete személyében Binszki József kezdte a felszólalást. Az ő beszéde nagyrészt kimerült abban, hogy mennyire alázta Szabó Sándort a Partizán által közvetített vitában, mivel Szabó Sándor helyi MSZP-s szerinte ott is belátta, hogy nem tett semmit Szegedért és programja sincs, míg Binszkinek van. Beszédét ennyivel le is zárta, illetve megjegyezte még, hogy szavazzanak rá és Dobrev Klárára az előválasztáson.

A Széchenyi téren úgy tíz sor szék volt elhelyezve, soronként 8–10 főnek ülőhelyet kínálva, amiket nagyrészt az idősebb rajongók foglaltak el. Mögöttük a szervezősátor helyezkedett el, ahonnan a hangosítás, illetve a mozgóképrögzítés folyt. A tömeg többi része a sátor mögött, illetve a székek mellett helyezkedett el. A Széchényi tér elején így amolyan igazi szocdem utcafórumos hangulat alakult ki, már csak egy sör-virsliárus hiányzott. Többen barátaikkal, szomszédságukkal karöltve jelentek meg, az esőre való tekintve pedig a szervezők esőkabátokkal kínálták az embereket.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Dobrev azzal kezdte a beszédét, hogy nagyon örül, hogy ennyien megjelentek az esős időben. Kijelentette, hogy most mosolyt szeretne csalni az emberek arcára, mivel már csak nyolc hónap van a kormányváltásig. Azt ígérte, miniszterelnökként a gyűlölet nélküli Magyarország megteremtésére törekszik majd, ahol az emberek szerethetik egymást. Ezt újabb ígéretek követték nyugdíjemelésről, panelprogramról és az oktatásról.

A nyugdíjakat elmondása szerint nem csak kampányidőszakban szeretné emelni, mivel szerinte a Fidesz csak ekkor próbálkozik valamelyest az inflációhoz tendálni azokat, de hiába, ha így sem elég, merthogy az árak nagyobb arányban nőnek, mint bárki keresete. A panelprogramot újraindítaná, hogy a panelben élők kevesebb rezsit legyenek kénytelenek kifizetni. Az oktatásról elmondta, ilyen kevesen még nem voltak egyetemisták mint idén, a szülőknek nincs pénzük a felsőoktatásra, és elmondása szerint ezen is változtatni szeretne.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Ezt követően nagyrészt a tömeget kérdezte, hogy szeretnének-e csatlakozni, megcsinálják-e együtt satöbbi, mire persze a tömeg válasza az volt, hogy igen. Visszakerekítette saját beszédére és elmondta, hogy mindenki fontos, és nem úgy szeretne béreket emelni, ahogyan a kormánypárt teszi, szóval nem csak egy szűk rétegnek, mint az orvosok béremelésénél láthattuk, hanem a kórházak teljes személyzetének, és ez elmondható az iskolákról és a többi állami intézmény dolgozóiról.

Ezen kívül elmondása szerint egy olyan Magyarországot szeretne, ahonnan nem elvándorolnak a fiatalok, hanem akik elmentek, azok is visszatérnek, merthogy úgy gondolja, nem azért nevelték a polgárok gyermekeiket, hogy egy napon majd könnyes integetés közepette búcsúzzanak a reptérnél. Ezt követően leszögezte, hogy szavazóival közösen akar kormányozni, és ő akkor is eljön majd meghallgatni az emberek véleményét, ha ő lesz a miniszterelnök.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Itt megkérdezte az egybegyűlteket, hogy ki volt ellenzéki előszavazni, amolyan fel a kezeket módjára, amire a jelenlevők túlnyomó többsége fel is tette kezét. Lezárásként megkérdezte még, hogy többen vagyunk-e, jobbak vagyunk-e, leváltjuk-e, amire szintén nyilvánvalóan egyetértés volt a tömeg válasza. Végül

megígérte, hogy áprilisban már miniszterelnökjelöltként jön vissza kampányolni.

A beszéd után még lehetett közös fotót készíteni, illetve lehetőség adtán kérdezni is. Ez idő alatt eljött egy nem éppen ellenzéki úr, aki dühét kifejezve elkezdett felé kiabálni, hogy úgy is hazudik, mert a Gyurcsány felesége, de a tömeg gyorsan elzavarta. Amíg vártam, hogy én is kérdezhessek, egy egyetemista lány elkérte az egyik pultnál az egyik DK-s lufit angolul, és bár nemigen értették egymást az ott szobrozó idős rendező úrral, végül sikerrel járt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Mi elsőként Jakab Péter Orbán Viktóriázásáról kérdeztük, hogy elfogadhatónak tartja-e, mivel az ellenzéken belül ez meglehetősen homofób kijelentésnek lett elkönyvelve. Válaszában leszögezte, hogy nem tartja szerencsésnek, de ezt Jakab Pétertől kérdezzem meg, mivel majd jön ő is Szegedre. Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor börtönben fog-e ülni, ha lesz elszámoltatás elmondta, hogy amennyiben ő lesz a miniszterelnök, úgy szeretne kormányozni, hogy aki bűnt követ el, börtönbe kerüljön, így ha bebizonyosodik, hogy Orbán lop, akkor ott fog ülni.