Egy borongós szegedi délutánon Fekete-Győr Andrással

Álmatag izgalommal vártam, hogy vasárnap délután Jakab Péter és Karácsony Gergely (és Gyurcsány Ferenc) után Fekete-Győr András is kampánymegjelenést tegyen városunkban. Legfiatalosabb párt révén célszerűnek tűnik, hogy a SZIN bejárata előtti területet választották az Alsó Kikötő soron. Fesztivál = fiatalok = fiatal aláírók. A pártelnökre várva Mihálik Edvin, a Momentum Mozgalom szegedi elnöke aktivisták koszorújában felállította a már jól megszokott mobilpulpitust, hogy szóróanyagokkal, ívekkel és néhány Momentum-matricás sörrel vonzzák be az arra látogató ifjakat.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Külön érdekesség, hogy a 15:30-ra meghirdetett esemény standjával szemben, egy másik kitelepülésnél, Tóth Szabolcs a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje is aláírásgyűjtésbe kezdett. Míg az egybegyűltek és jómagam a pártelnök megjelenésére vártunk, addig az áhított standok közötti rap-csata és/vagy köpőcső-párbaj sajnos elmaradt.

A meghirdetett időponthoz képest fél órányi csúszással érkezett maga Fekete-Győr András. Széles mosolyok és üdvözlések cseréltek gazdát, úgy fiatalosan. Míg én a szomorkás délutánt megtörő politikai kampánymegnyilatkozásra vártam, addig a Momentum Mozgalomnak más tervei voltak. Aktivista gyökereikhez visszatérve a párt jelenlévői a fiatalokkal beszélgető, aláírásért táblát és tollat szorongató, valamint egy barátságos, absztinens klubokat idéző légkört teremtettek az érdeklődőknek.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Jól exponált fotók, elszámoltatási és az országot nyugatosabbá tenni kívánó ígéretek hangoztak el, úgymint a négynapos munkahét, a svéd rendszerű oktatás, az elmaradhatatlan elszámoltatás és az összefogás szent ügyének megkérdőjelezhetetlensége, csak hogy néhányat említsünk. Az eseményen továbbá jelen volt Nagy Sándor önkormányzati képviselő, valamint a Zshowtime Youtube csatorna videósa, Osváth Zsolt. Előbbi főként hallgatagon, utóbbi rajongói szelfik és néhány percnyi drón-zümmögés társaságban képviselte önmagát és ügyeit.

Az idő múlását a SZIN-re igyekvő fiatalok és a negyedenként kolompoló templomharang jelezte, míg a párt kitelepülése mintha egy megfagyott, enervált időkapszula egy szelete lenne, ahol programfrázisok és a végtelen barátságosság légköre uralkodik. Egy rögtönzött, Fekete-Győr Andrással elkövetett miniinterjú után, melynek a templom fél hatos harangzúgása is jelezte végét, vegyes érzéseim vannak.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A fesztiválozni tartó fiatalok egy csoportja mellett elhaladva azon tűnődtem, hogy vajon mi a Momentum Mozgalom jelen státusza? Mi a ma délután tanulsága? A borongós vasárnapi délután is valószínűleg rátett, de elszomorodtam a Momentum miatt. Bekebelezte őket az az ígéret, hogy ha magukra erőltetik a pártos identitást, ha sajátjukévá teszik a „Jó cél érdekében…” mantráját, akkor elérhetnek dolgokat.