Gulyás: elképzelhető, hogy kötelezővé teszik az oltásokat, de csak bizonyos szakmáknál

Csütörtök helyett valamiért szerdán volt a kormányinfó, de elég hosszúra sikeredett. Különösen fontos bejelentés ugyan nem született, de azért elhangoztak érdekességek Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter részéről.

Többek között a kérdésekre válaszolva az is, hogy egyelőre a kormány ugyan nem tervezi a koronavírus elleni oltások kötelezővé tételét, de elképzelhető erről egy társadalmi vita. Ha azonban kötelezővé is tennék, de csak bizonyos foglalkoztatási körökben, például az oktatásban vagy az egészségügyben. Viszont azt kihangsúlyozta, hogy ilyenről egyelőre szó sincs a kormány részéről.

A Sinopharm-vakcinákkal kapcsolatos hatásossági aggályokra nem válaszolt érdemben, szerinte „akit beoltottak és két oltást kapott, annak semmit nem kell tennie” – zárta le a kérdést. Elmondta, a harmadik oltást mindegyik vakcina setén vizsgálják, szakemberekre hivatkozva megjegyezte, erre minden oltottnak szüksége lehet, a kérdés a második adag után eltelt időtartam.

Ha az orvosok azt mondják, hogy indokolt a harmadik oltás, akkor minden további nélkül el fogjuk rendelni a harmadik oltást

Ennek az elrendeléséhez azonban az nem elég, ha valakinek nincs antitestje, mert a védettség kialakulását több szempont befolyásolja. Azt is megemlítette, hogy új oltási kampányba kezdenek, amely személyre szabott lesz. Készül majd egy lista azokról a 60 év felettiekről, akik még nem kaptak oltást, őket a háziorvosok fogják akár személyesen is felkeresni, valamint medikusok fogják őket segíteni a kapcsolatfelvételben és a meggyőzésben. Amíg nincs erre protokoll, addig nem adnak harmadik oltást, akkor sem, ha ezt most valaki kéri. Erről már mi is írtunk ebben a cikkünkben.

Az építőanyagok drágulásáról elmondta, a kivitelükre engedélyt fognak bevezetni, az uniós szabályok miatt azonban ez csak 2021. október 1-jétől történhet meg. Ugyanakkor a bejelentési, regisztrációs kötelezettséget azonnali hatállyal bevezetik, enélkül nem lehet az építőanyagokat exportra eladni, kivinni. Az új szabály az acél- és vas termékekre, homokra, kőre, kavicsra, sóderre vonatkozik. Az áruk kivitelét elektronikusan fogják nyomon követni, a közúti szállítást is be kell majd jelenteni.

Beszéltek még sok mindenről, szóba került a hatvanpusztai majorság, az újságírók helyzete, a pedofiltörvény és az Európai Bizottság viszonya, a negyedik hullám, de még sok minden más is. Ez utóbbiról elmondta, hogy vannak már matematikai modelljeik, ami szerint még a harmadik hullám erősségét sem fogja elérni.