Gulyás Gergely: Lesz még a mostanihoz hasonló Pfizer-akció

A miniszter szerint belátták, hogy ha az oltóanyag típusa megfelelő az embereknek, akkor sokkal többen mennek el.

Az az Infórádiónak adott interjújában beszélt erről a miniszter. Az EESZT oldalának a lefagyásáról azt mondta, még zajlik a vizsgálat, de azt sem tartja kizártnak, hogy csupán túlterhelés volt az egyszerre sok időpontfoglalás miatt. Gulyás azt mondta, hogy egy-két hét múlva elérnek oda, hogy mindenkit beoltanak, aki szeretné. Az oltás nem kötelező, így a kormánynak nincs más eszköze, mint kampányokban elmondani az oltás fontosságát.

„Sok a bizonytalanság, hogy meddig tart a védettség, és visszatér-e a vírus, de a legrosszabbra kell felkészülni. A legrosszabb pedig az, ha kilenc hónap után mindenkit újra be kell oltani, tehát erre kell felkészülni” – nyilatkozta. Emiatt a következő hetekben hosszú távú vakcinagazdálkodási stratégiáról tárgyal a kormány. Azt is elmondta, hogy a korábban beoltott egészségügyeseknél a védettség már szeptemberben elmúlhat.

A kétoldalú utazási megállapodásokról elmondta, az eddig bejelentetteken túl további három-négy országgal már közel a megegyezés. Szerbiával, Montenegróval, Szlovéniával és Bahreinnel jelentették be a megállapodást az oltási igazolványok kölcsönös elismeréséről, amivel szabadon utazhatunk ezen országok között, függetlenül a beadott vakcina típusától.

Mint korábban írtuk, az utolsó pillanatban a kormány bedobta: kiosztanak összesen 100 ezer adagot a Pfizer oltóanyagából az eddig tukmált Sinopharm- és AstraZeneca-vakcinák mellé. A foglalásos rendszer természetesen nem bírta a terhelést (az Operatív Törzs későbbi tájékoztatása szerint konkrétan terheléses támadás érte a rendszert), Szegeden a megszabott 2600 adag Pfizerből mindössze 144-et tudtak az emberek lefoglalni időben. Óriási sorok is kialakultak később a a Vasas Szent Péter utcai oltópontnál, még este tizenegy körül is zajlott a dolog.