4,5 milliárdból fogják kiganézni a gyálaréti „Dög-Tiszát”

holt-tisza

Közel négy és fél milliárd forintból teszik rendbe a gyálaréti Holt-Tiszát – írja a HírTV.

A helyik által csak Dög-Tiszaként emlegetett holtágat 40 éve szennyezik galvániszappal, termálvízzel és mindenféle hulladékkal, ahol az 1930-as években még strand üzemelt. A legnagyobb szennykibocsátó egy környékbeli fóliasátrakkal és üvegházakkal szerelt ipari terület.

 

A beruházás keretein belül

  • megoldják az iparterület szennyvízelvezetését,
  • rehabilitálják a folyószakaszt,
  • rendbe teszik a partot,
  • ahová új műtárgyakat is helyeznek,
  • illetve bekötik a holtágat az igazi Tiszába.
A holtág 2018 nyarán. Fotó: SzegedTV

A projektet nyáron kezdhetik meg.

„Leengedik a vizet, a sok helyen több méter iszapréteget eltávolítják a mederből. Új mederfeltöltés lesz, az élő-Tiszával kontaktot létesítenek, majd utána az élő-Tiszából ez a holt mederrész feltöltésre kerül, élővilággal és vízminőséget garantáló vízügyi technológiákkal felvértezve szolgálni fogja a helyi közösségeknek az életét és egész Szegedet” – mondta Nógrádi Tibor önkormányzati képviselő a televíziónak.

Kozák Péter az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója hozzátette, hogy „egy, a belterületi elvárásoknak megfelelően használható, igénybe vehető és fönntartható holtág-rehabilitációt tervezünk végrehajtani. Illetve hát ennek a holtágnak vannak külterületi szakaszai is. A külterületi szakaszok vonatkozásában is partvonalrendezésre lesz szükség, hiszen azt tapasztaltuk, hogy a nyilvántartott jogi telekhatárok és a fizikai határok nem minden esetben esnek egybe, ezek rendezésére szükség lesz”.