Joób Márton amúgy még mindig képviselő, és elméletileg fizetést is kap

Tápai Péter helyi Fidesz-alelnök sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy tavaly nyáron, amikor a képviselőt letartoztatták, a Fidesz helyi szervezete azt hangoztatta, a politikust is megilleti az ártatlanság vélelme. „Azonban ma már tény, hogy a képviselő beismerte tettét, azt, hogy elkövetett valamiféle szabálytalanságot” – mondta.

Úgy fogalmazott, a kérdés az, hogy Botka László polgármester tudott-e a képviselő tetteiről, és van-e valamilyen teendője. Botka egyébként egy interjúban azt mondta, „valami ÁFA-vitája van a NAV-val Joób Márton úrnak”, és többet erről nem tud.

A fideszes politikus álláspontja szerint Joób nem maradhat a közgyűlés tagja, mert ezzel a polgármester elismerné, hogy védi, támogatja a törvénytelen gazdálkodással gyanúsított képviselőt. Az alelnök bejelentette, a Fidesz képviselői a legelső nyilvános közgyűlésen kezdeményezni fogják, hogy Joób Márton mondjon le.

A szegedi közgyűlés pénzügyi bizottságának elnöki posztját is betöltő fideszes politikus kitért arra: elfogadhatatlannak tartja, hogy a képviselők csupán kettő napot kaptak arra, hogy megismerjék az önkormányzat idei költségvetésének tervezetét.

„A polgármester folyamatosan azt a kritikát fogalmazza meg, hogy kormányzati elvonások miatt van a város nehéz helyzetben” – közölte Tápai, aki szerint azonban ez nem igaz, ha jó és felelős polgármesterként Botka számítana a kormányzat támogatására, hamarabb megosztaná a költségvetés részleteit a képviselőkkel. Hozzátette: Botka Lászlóból hiányzik az együttműködési szándék a kormánnyal.

Ismeretes: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága tavaly nyáron indított nyomozást bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt a szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaságot vezető képviselő és társai ellen. A megalapozott gyanú szerint a gyanúsítottak 2013 és 2017 között egy olyan bűnszervezetet működtettek, amelynek célja az volt, hogy egy szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaság kijátssza az ÁFA fizetési kötelezettségét. A gyanúsítottak ezzel több száz millió forintos vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

A Kecskeméti Járásbíróság a bűnszervezet működtetésével gyanúsított férfiak letartóztatását tavaly július 30-án rendelte el egy hónapra, majd azt augusztusában és novemberében is meghosszabbította. A bíróság szerdán három gyanúsított esetében a letartoztatás további meghosszabbításáról döntött, két gyanúsítottnál azonban – az ügyészi indítvánnyal egyezően – megszüntette a gyanúsítottak letartozását, és május 27-ig velük szemben bűnügyi felügyeletet rendelt el azzal, hogy a lakóhelyüket nem hagyhatják el és mozgásukat nyomon követő technikai eszközzel kell ellenőrizni.

Joób tavaly októberben lemondott család-, szociális és sportért felelős tanácsnoki tisztségéről és a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-ben betöltött felügyelő bizottsági tagságáról, az innen származó tiszteletdíjat felajánlotta a Pintér Sándor által vezetett Újszülött Életmentő Alapítvány javára. Képviselőségéről ugyanakkor nem mondott le, így ezért elméletileg fizetést is kap. Ezzel kapcsolatosan január 8-án kerestük az önkormányzatot, de nem érkezett válasz. Ezeket kérdeztük: Joób Márton letartóztatása óta pontosan mekkora összegben kapott “fizetést” (tiszteletdíj stb.) a képviselő? Egy hónapra mekkora tiszteletdíjban részesül önkormányzati képviselőként? Tervezi-e a közgyűlés, hogy megvonják Joób fizetését?