Karikó: 1973 szeptemberében én is jelen voltam a JATE tanévnyitóján, nem gondoltam, hogy ennyire kacskaringós és göröngyös lesz a pályám

Karikó Katalin egyetemistaként gyűjtött emlékeit felidézve intézett ünnepi beszédet az első éves hallgatókhoz a Szegedi Tudományegyetem új tanévének nyitórendezvényén.

„Közel ötven éve, 1973 szeptemberében én is jelen voltam a szegedi egyetem – számomra máig JATE – tanévnyitóján. Izgalommal és ábrándozva vártam az előttem álló tanulóéveket. Nem gondoltam, hogy ennyire kacskaringós és göröngyös lesz a pályám. A jóból és a rosszból is tanultam” – vezette fel három tanácsát a professzor.

Elsőként az iskolai és egyetemi időszakban kiépített személyes kapcsolatokat említette, amelyek egy életre szólnak, s átsegítenek sok szakmai nehézségen is. A második tanács, hogy „higgyetek magatokban!” Utolsó tételként azt fejtette ki, amit a stresszkutató Selye János könyvét olvasva már középiskolásként megtanult, de később meg is tapasztalt, hogy „a negatív stressz úgy alakítható át pozitívvá, ha csak arra koncentrálunk, amin változtatni tudunk”.

Karikó Katalin a szegedi városháza előtt 2021. május 21-én. Fotó: Bálint András / Szegeder

Azt tanácsolta az egyetemistáknak és a kezdő kutatóknak, hogy céljaik legyenek fontosak, és a kudarc ellenére is őrizzék meg hitüket, kitartásukat. Ünnepi beszéde végén Karikó annyit mondott még el, hogy hálás azért, hogy a szegedi egyetemen tanulhatott, itt egy életre szóló muníciót kapott.