Karikó Katalin a jövőbeli tudományos együttműködésről is egyeztetett az SZTE-n

Karikó Katalin május 21-én látogatott alma materébe, a Szegedi Tudományegyetemre, ahol kötetlen beszélgetésen vett részt az egyetem vezetőivel. A világhírű biokémikus a jövőbeli tudományos együttműködés lehetőségeiről is egyeztetett az intézmény kutatóival.

Dr. Karikó Katalin világhírű biokémikust Prof. Dr. Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja és Prof. Dr. Trócsányi László az Európai Parlament képviselője fogadta az egyetem Dugonics téri épülete előtt. A szegedi egyetem korábbi kiváló tanulójával és jelenlegi büszkeségével csoportkép készült az egykori rektor, a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert szobránál. A német BioNTech alelnöke, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója ezt követően kötetlen beszélgetésen vett részt az egyetem vezetőivel és kutatóival.

Dr. Buzás Krisztina, az SZTE Immunológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi docense, Prof. Dr. Gácser Attila, az SZTE TTIK Biológiai Intézetének vezetője és Dr. Veréb Zoltán kutató, a Szegedi Tudományegyetem Biobankjának kialakításáért felelős szakmai vezetője a jövőbeli tudományos együttműködés lehetőségeiről egyeztetett Karikó Katalinnal, aki minden szempontból hasznos tanácsokkal látta el a kutatókat. Emellett biztosította az egyetem vezetőségét arról, hogy minden segítséget megad majd ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem még magasabb szintre jusson a legkülönbözőbb kutatási területeken.

A kutatók mellett a megbeszélésen részt vett Rovó László, Fendler Judit, Trócsányi László, továbbá Szabó Gábor prorektor, Kónya Zoltán tudományos és innovációs rektorhelyettes, valamint Csóka Ildikó stratégiai főigazgató. Az alapításának 440. évfordulóját, szegedi befogadásának 100. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem rektora a megbeszélés végén felkérte Karikó Katalint a X. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny díszelőadójának.

A tudós elmondta, a Szegedi Tudományegyetemen eltöltött időszak eddigi életének legszebb évei közé tartozik. Csoporttársai és jómaga fiatalok voltak, tele energiával és ambíciókkal, azt azonban nem tudták, hogy mit hoz majd a jövő. Egyben viszont biztosak voltak: kutatni szeretnének. Karikó Katalin legközelebb novemberben látogat a Szegedi Tudományegyetemre. Ekkor rendezik meg a centenáriumi rendezvénysorozat részeként az Egyetem Napi Ünnepséget, ahol átveszi díszdoktori oklevelét.

 

Nyitókép: Bobkó Anna / SZTE NKI