Karikó Katalin a legnagyobb francia kitüntetést is megkapta, dokumentumfilmet is forgattak az életéről

A törékeny mRNS-molekulán alapuló technológiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalin kapta meg a legnagyobb francia kitüntetést, a Grande Médaille-díjat. Ebből az alkalomból a világhíressé lett tudós életútját is bemutatja a Francia Tudományos Akadémia honlapjáról elérhető kisfilm és sajtóközlemény.

Úttörő kutatásaiért jutalmazza Karikó Katalint a Francia Tudományos Akadémia. A Párizsban 2021. szeptember 28-án kiadott sajtóközleményük szerint a magyar biokémikus az 1990-es évek óta végez úttörő kutatásokat a messenger RNS-ről és annak terápiás felhasználásáról. Munkája döntő szerepet játszott a Covid-19 elleni küzdelemben kulcsfontosságúvá vált új vakcina-stratégia kidolgozásában. A legnagyobb francia tudományos díjat 2021-ben Karikó Katalin, a törékeny mRNS-molekula titkainak magyar kutatója kapja.

Jól ismerheti a tudomány iránt érdeklődő frankofón közvélemény Karikó Katalin munkásságát. Elsőként készített ugyanis dokumentumfilmet az SZTE alumnusáról a francia nemzeti hírcsatorna. A BFM TV stábja a világhírű biokémikus iskolavárosaiban, így Kisújszálláson és Szegeden is forgatott 2021 januárjában, majd amerikai otthonában is felkereste a tudóst. A filmforgatásról az SZTE a hírportálján számolt be, majd magyar nyelvű felirattal az SZTE Klebelsberg Könyvtár Karikó-adattárában tette elérhetővé a BFM TV filmjét, melynek címe: „A nő, aki megmentheti a világot”.

„Elképzelem, ahogy egy napon a hűtőszekrényben lesz az összes mRNS-alapú gyógyszer. S ha valaki megégeti a kezét főzés közben, akkor csak kiveszi az épp erre való RNS-szert, ami felgyorsítja a gyógyulást” – villantja föl a jövőképet Karikó Katalin, s mutatja, ahogy bekenné a kenőccsel a képzeletbeli sebet. Így kezdődik a rövidfilm, amelyet a Francia Tudományos Akadémia készített a Grande Médaille-díjat 2021-ben elnyert kutatóról, Karikó Katalinról. Miközben a világhíressé lett magyar tudós az mRNS-ről, e törékeny molekuláról angolul mesél, francia nyelvű feliratok ismertetik az SZTE díszdoktora és volt hallgatója életútját. A bemutató arra is kitér, hogy Karikó Katalin első munkahelyén, „a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban kezdte pályafutását”.

Katalin Karikó lauréate de la Grande Médaille 2021 de l’Académie des sciences

L’Académie des sciences vient de décerner sa Grande Médaille 2021à Katelin Karikó. La biochimiste d’origine hongroise, aujourd’hui vice-présidente senior che…

A Grande Médaille-díjat 1997-ben alapította a Francia Tudományos Akadémia. Létrehozásakor az eredeti, 1802-es Lalande-díjat és a Benjamin Valz Alapítvány Díját, illetve további 122 alapítványi elismerést vontak össze. A Grande Médaille kitüntetést minden évben felváltva ítélik oda az Akadémia különböző osztályai által lefedett tudományterületeken munkálkodó francia, vagy külföldi tudósnak. A Francia Tudományos Akadémia legfőbb szempontja, hogy a Grande Médaille ahhoz kerüljön, aki döntő mértékben járult hozzá a tudomány fejlődéséhez, ráadásul felfedezésének eredetiségével és nemzetközi hatásával iskolát teremtett maga körül, így ösztönözve másokat is kutatómunkára.