Karikó Katalin Elon Musk mellett szerepel a Time magazin legbefolyásosabb 100-as listáján

A Hvg vette észre, hogy Karikó Katalin, az mRNS terápiás alkalmazását szabadalmaztató biokémikus, a BioNTech cég alelnöke, a Szegedi Tudományegyetem díszdoktora és egykori hallgatója felkerült a Time magazin világ 100 legbefolyásosabb emberének listájára.

A tudós 2021 legfontosabb innovátorainak listáján szerepel, többek között Elon Musk mellett. A listán minden személyről van egy rövid beszámoló, Karikót Jennifer Dounda Nobel-díjas biokémikus méltatja: „Katalin inspirál minket a kreativitásával, a kitartásával és az elköteleződésével arra, hogy ezt a járványt legyőzze és csillapítsa az egészségügyi fenyegetést”.

Nem Karikó Katalin az egyetlen magyar az idei listán: a CEU Demokrácia Intézet kutatóját, Rédai Dorottyát is beválasztották. Rédai a Labrisz Leszbikus Egyesület által 2020-ban megjelentetett Meseország mindenkié című mesekönyv projektkoordinátora. Ez volt az a könyv, amely ellen erős, negatív reakciók jöttek többnyire jobboldali és kormányzati politikusoktól, majd a negatív kampány után Magyarországon a könyv még ismertebb lett, illetve az az LMBT+ embereket diszkrimináló kormányzati politika elleni tiltakozás szimbólumává vált.