Karikó Katalint a Másnaposok című film sztárjával együtt ünnepelték a Duke Egyetemen

Meghökkentő találkozások és különös díjak kísérik 2021-ben az mRNS-terápiát felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint. A közel négy évtizedig visszhangtalanul, de keményen dolgozó kutatóra az utóbbi kilenc hónapban díjeső hull – a „köszönömtől” kezdve a díszdoktori címeken át a milliós pénzjutalommal is járó érmekig – írja az SZTE meghökkentő közleménye.

Grimaszolt és nevettetett az orvosból lett komikus, a „Másnaposok” sztárja, Ken Jeong az alma matere 2021. szeptember 26-i ünnepélyén. A díszdiplomássá avatott alumnus humorral vegyített szónoklatát az alábbi videó nézői is élvezhetik:

Duke Commencement 2020

On Sunday, September 26, 2021, Duke University will hold an in-person commencement ceremony for undergraduate candidates for degrees. Congratulations, #Duke2…

A felvételből is kiderül: az 1838-ban alapított felsőoktatási intézmény életét is fölforgatta a Covid-19 pandémia közel húsz hónapja. A történtek ellensúlyozásaként a Duke Egyetem vezetői úgy gondolták, mai diákjaikat egyaránt inspirálja a „Másnaposokban” „Leslie Chow” alakját felöltő Ken Jeong és a világban manapság „az mRNS vakcinák anyjaként” titulált kutató, Karikó Katalin életútjának a megismerése.

A maszkviselést előíró, tömeget vonzó, mégis családias hangulatú ünnepségre elhívták a kitüntetettek hozzátartozóit is. A Duke Egyetem ceremóniáján együtt fotózkodhatott a sztártudóssá lett Karikó Katalin és férje, Francia Béla a filmcsillag Ken Jeong és felesége társaságában.

A világjárvány miatt 2020-ban elmaradt diplomaosztó ünnepségeket pótló ceremónián avatták díszdoktorrá az mRNS-alapú vakcinákat felfedezéseivel megalapozó Karikó Katalint és kutatótársát, Drew Weissmant. A mintegy 1750 diák és 5000 hozzátartozó állva tapsolva köszöntötte a dísztalárba öltöztetett tudósokat.

Az SZTE után a Duke díszdoktori címét is elnyert magyar kutató laudációjába azt is leírták, hogy „1982-ben szerzett doktori fokozatot biokémiából a Szegedi Tudományegyetemen”. Az mRNS-hez kapcsolódó 13 szabadalom társfeltalálójának eddigi közel félszáz elismerése közül megemlítették persze a Nobel-díjjal összemérhetőnek tartott, nagy médiakampánnyal bejelentett amerikai érmeit és kitüntetéseit is.