Karikó Katalint fogadta a budai várban a miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök reggel a Karmelita kolostorban fogadta Karikó Katalin kutatóbiológust, biokémikust, a szintetikus mRNS-alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatóját – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán kifejezte elismerését és nagyrabecsülését Karikó Katalin kutatói munkásságával kapcsolatban. A „kötetlen beszélgetés” során a tudós személyes életútjáról, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről, a magyar tudomány nemzetközi teljesítményéről és az oltás fontosságáról is szó esett.

Karikó nemrégiben érkezett haza az Amerikai Egyesült Államokból, ahol a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiáját szabadalmaztatta. Ő a mainzi BioNTech cég alelnöke, 2009 óta a University of Pennsylvania Perelman School of Medicine orvostudományi karán az idegsebészeti osztály adjunktusa. Tudományos eredményei lehetővé tették a 2020 tavaszán kirobbant Covid19-pandémiával való gyors szembenézést. A világháló gyors információmegosztási lehetőségével és a kutatótársaival alkotott technológia segítségével a gyógyszergyárak gyorsan elkészíthették a vakcinákat. Dr. Anthony Fauci, az amerikai National Institutes of Allergy and infectious Diseases igazgatója szerint Karikó „pozitív értelemben egyfajta megszállottja volt a messenger RNS koncepciójának”.

 

Fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI