Két tollvonással elintézte a kormány, hogy ne zárhassák be a Cserepes sori piacot a veszélyhelyzet alatt

Egy pénteken a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet értelmében sem az állam, sem az önkormányzatok a járványügyi veszélyhelyzet alatt nem mondhatják fel a bérbe adott lakásokra és helyiségekre kötött bérleti szerződéseket. Ez azt jelentheti, hogy február 8-áig a következő fél évben biztosan nem mondhatnak fel a Cserepes sori piac kereskedőinek sem.

A rendelet erre vonatkozó része így szól: „A veszélyhelyzet (…) ideje alatt lejáró, az állam vagy helyi önkormányzat tulajdonában lévő lakásra kötött lakásbérleti szerződés, valamint az állami vagy önkormányzati tulajdonú helyiségre vonatkozó bérleti szerződés új pályázat kiírása nélkül a bérlő egyoldalú, a veszélyhelyzet ideje alatt – de legkésőbb a szerződés lejártának utolsó napján – megtett írásbeli nyilatkozata alapján a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik.

Magyarul ha egy önkormányzati lakást vagy helyiséget bérlő írásban rendelkezik erről, akkor a város beleszólása nélkül a kötött szerződés február 8-ig hosszabbodik. A rendelet azt is előírja, hogy a veszélyhelyzet lejárta után még 90 napig nem emelhető meg a bérleti díja ezen ingatlanoknak.

Az nem teljesen világos, hogy ez bármiben befolyásolná-e a Cserepes sori piac ügyét, úgyhogy levélben keressük az illetékeseket.