Lassan indulhat az útépítés a lézerközpont körüli Science Parkban

Kiírták ugyanis a leendő kivitelezőknek a közbeszerzést. Az ajánlatok benyújtása, majd az eredmények kihirdetése után elkezdődhet az építkezés még várhatóan az év második felében.

Arról még az év eleji projekteket összesítő írásunkban beszámoltunk, hogy nagyobb volumenű és igen fontos beruházás lesz az ELI lézerközpont körüli Science Park infrastruktúrájának építése, azaz közlekedési kapcsolatainak javítása, ami már régóta esedékes. Erre a város költségvetéséből bő 3,2 milliárd forint jut. Ez a közelben majdan megvalósuló Pick-gyár megközelítését is segíti, de főként a Science Parkba betelepülni kívánó vállalatoknak lesz vonzó.

Jelenleg az előkészítés és a tervezés zajlott, ami most ért el oda, hogy az elkészített tenderdokumentáció alapján kiválasztják a kivitelezőt. A nyílt, uniós eljárásban közzétett dokumentum tartalmazza a mennyiségeket, miből mennyi kell és milyen, esetleg mekkora. Például az összes aszfalt mennyisége, a gáz- és vízvezetékek átmérője és hossza, meg minden. A mennyiségek alapján tud a kivitelező adni majd egy árajánlatot, a legolcsóbb nyer az arra alkalmasak közül.

Az ELI körüli körforgalmak és úthálózat terve a város szabályozási tervében pirossal. A Science Park mellett a Pick leendő gyára is felsejlik. Fotó: szegedvaros.hu

A nyertes(ek)nek lesz bőven dolga: komplexen útépítési-, vízépítési-, elektromos- és gázépítési munkák várnak rájuk, a gazdasági ésszerűség és a kivitelezés idejének minimalizálása szintén a projekt egyben kezelését indokolja. A leírásból kivehető, hogy körforgalomból itt sem lesz hiány: egyből három is fog épülni a tudományos- és innovációs park területén. Míg új építésű út 15 420 négyzetméternyi felületű lesz, addig füvesítést csak 11 564 négyzetméteren kell kialakítani.

Építenek továbbá itt két, egy 1 000 és 2 484 köbméteres víztározót is. De lesz közvilágítás kiépítése a gázvezetékek mellett, illetve középfeszültségű vezetékeket fognak kiváltani. A közművesítés jó hír, ugyanis sok vállalat ennek meglétével fog nagyobb eséllyel betelepülni. Az

 

Nyitókép: Ruzsa István / honvedelem.hu