Site icon Szegeder Archívum

Lázár: 2022-re legkésőbb elkészül a Szeged – Szabadka vasútvonal

Lázár: 2022-re legkésőbb elkészül a Szeged – Szabadka vasútvonal

A kormánybiztos a Hungrail vasúti konferencián mondott beszédet kedden. Lázár mint a Szeged – Szabadka – Baja vasútvonalért felelős kormánybiztos volt jelen a New York Palotában tartott eseményen.

„Fürjes Balázs az együttműködés jegyében elvitte az összes uniós pénzt, nekünk vidékieknek pedig csak az üres vasúti sínek maradnak” – kezdte beszédét. Lázár ezzel az előtte felszólaló Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár beszédére reflektált, melyben a következő uniós ciklusra tervezett sok százmilliárdos, Budapest környékén megvalósuló vasút- és HÉV-fejlesztésekre utalt.

Lázár ezt követően beszélt arról, hogy 2030-ra Magyarország lesz Európa egyik legjobb helye, „amit úgy is el lehet érni, hogy Európa többi része leszakad hozzánk, amire van is esély, ha elnézzük a mostani eseményeket, de nekünk a felzárkózás a célunk”. A kormánybiztos ismét felhívta rá a figyelmet, hogy szerinte Magyarországnak már csak a keleti régiójában vannak igazi gazdasági tartalékok, ezért is fontos a vasút fejlesztése.

„Mi a Dél-Alföldön 100 éve az ország közepe voltunk, most az ország széle, és rengeteg ambíció van bennünk arra, hogy újra a központban legyünk” – fogalmazott, majd azt mondta, hogy a 39 kilométer hosszúságú Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal legkésőbb három év múlva elkészül, de kiviteli terveket készítenek a Bajáig történő továbbépítésre is. „De Hódmezővásárhely, Szeged és Szabadka között a villamosközlekedés lehetőségét is megteremtenénk – zárta felszólalását Lázár” – zárt Lázár.

Ezúttal akár komolyak is lehetnek egyébként a kormány szándékai a már kismilliószor megígért fejlesztésre, hiszen áprilisban Orbán Viktor személyesen tárgyalt Ana Brnabic szerb kormányfővel Szabadkán a vonalról, bár azt sem szabad elfelejteni, hogy tizenkét nap múlva választások vannak.

via HVG

 

Nyitókép: MTI

Exit mobile version