„Majd tavasszal szavazok arra a féregre, amelyik nyer az előválasztáson, aztán hope for the best”

Miért hagyja ki valaki az előválasztást, ha mégis kormányváltást szeretne? A kérdés megválaszolására saját ismerőseinket, fiatal, 20–40 körüli szegedieket kerestünk fel. Volt, aki azt írta, neki mindenki jó, aki ellenzéki, szavaz majd rá; más egyenesen féregnek nevezte a jelölteket, és csak tavasszal fog voksolni.

A kérdést egy Google-kérdőív formájában küldtük, innen tudjuk, hogy a kitöltők életkora tizennyolc évestől ötvenkilencig terjedt, de inkább a húszas éveik első felében járóktól érkeztek be a kitöltött kérdőívek. A beküldők 65 százaléka nő volt, 35 férfi. 9 százalékuk alapvetően nem is szeretne kormányváltást, 74 százalékuk pedig már részt vett az előválasztáson, így ez a 83 százaléknyi válaszoló kiesik. Az összes kitöltő közül csupán 8 fő jutott el a szöveges indoklásig, amiben azt kellett kifejteni, hogy amennyiben szeretne kormányváltást, miért nem vesz részt az előválasztáson.

A 8 fő kevésnek hathat, az is, de itt jegyeznénk meg, hogy ez nem egy nagy költségvetésű, reprezentatív országos közvélemény-kutatás. Mi mindössze néhány szöveges véleményre voltunk kíváncsiak, hogy közelebb kerüljünk az alapkérdés megértéséhez. A bennmaradt 8 fő egyhangúan fejezte azt ki, hogy a magyar politikai paletta nem tud megfelelő ellenzéket, vagy egyáltalán megfelelő politikai színteret teremteni. Közülük mindenki ingadozónak látja az ellenzéki összefogás szereplőit, és a Fideszhez hasonlóan többen is hataloméhes trónfosztogatókat látnak bennük. Persze, hogy ki kit lát a leginkább gyenge láncszemnek a mezőnyből, válaszadónként eltér.

Volt, aki például úgy gondolja, hogy a Jobbik lesz az, aki végül kiszúr a többiekkel, de emellett a többi résztvevővel sem tud szavazat értékűen azonosulni. Nem volt egyedül, más válaszadó is inkompetensnek tartotta a válaszában a felsorakoztatott jelölteket. Valaki az előválasztás infrastruktúráira panaszkodott, mivel távol lakik a várostól, ahol szavazhatna; az online szavazó rendszerre pedig már nem szeretné szavazatát bízni a múltheti hackertámadás miatt.

Emellett ő azt is leszögezte, hogy nem tartja sokkal különbnek az ellenzékieket a kormánypártiaknál. A kormánypárt egyébként is összebugázott és felhalmozott magának szinte mindent országszerte, így a kormányváltást sem tartja eredményesnek a Fidesz-maffia megállítására. Más szimplán úgy tartja, hogy majd tavasszal taktikai szavaz, de inkább idéznénk az önmagában is elgondolkodtató megjegyzést: „Majd a választásokkor szavazok arra a féregre, amelyik nyer az ellenzéki előválasztáson, aztán hope for the best.”

Őt egyik jelölt sem győzte meg, ezek szerint. Volt egy válaszadó, aki szerint azok szavazzanak az előválasztás során, akik csak bizonyos jelöltre szavaznának, mivel ő bárhogyan is alakul, az ellenzéki összefogásra fog szavazni. A szöveges válasz nélküli űrlapokból úgy tűnik ugye, hogy akik szeretnének kormányváltást, többnyire részt vettek az előválasztáson, de mint látjuk, vannak bőven – és ők még rendesen beleszólhatnának a végeredménybe –, akik a teljes magyar politikai színteret egyszerre okolják a jelen országban uralkodó állapotokért és teljes politikai reformot szeretnének, mielőtt újra szavazni indulnának.

Szavazataink leadására van további két nap a korai leállások miatt, így a legújabb időpontot szeptember 28-ára tűzték ki az előválasztások lezárására, szóval aki még szavazni szeretne az nincs elkésve. Információik szerint az eredményhirdetés szerda este lesz, miután még kedden felküldik a fővárosba az urnákat, szerdán pedig egész nap számlálás lesz.

 

Nyitókép: szavazósátor a szegedi Kárász utcán 2021. szeptember 18-án. Fotó: Bálint András / Szegeder