Márki-Zay Péter szerint a testi fenyítés csak akkor elfogadható, ha az nem gyerekbántalmazás – az abortusz és a válás szerinte az

  • Márki-Zay Péter megosztó rádióinterjút adott pár napja a hódmezővásárhelyi Rádió Color-nak, amelyben arról beszélt, a gyermekek fegyelmezése érdekében megengedhető a testi fenyítés, és a törvénynek nem kellene tiltania, mivel azt nem tartják be, csak szigorúan szabályozni, hogy milyen feltételek mellett lehet (pl. nyitott tenyérrel).
  • A hírrel elsősorban nem a független polgármestert olykor egészen komolytalan vádakkal támadó kormánymédia, hanem a független lapok foglalkoztak hangsúlyosan, a propaganda csak utána szállt be.
  • A polgármester azóta két posztban is pontosította az elhangzottakat. Először arról írt, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a gyermekeken vezesse le valaki a feszültségét, és bár a testi fenyítést fenntartja, hogy elfogadhatónak tartja, a gyerekek felé feltétel nélküli szeretettel kell fordulni.
  • Mai posztjában pedig arról, félreértették, a testi fenyítés sosem lehet gyermekbántalmazás, amit ő elutasít, és ide sorolja az abortuszt és a válást is, amely szerinte többet árt a gyerekeknek, mint pl. egy fenékre ütés.

„Fenntartom ugyanis, hogy senki nem lett amiatt traumatizált felnőtt, mert az édesanyja ráütött egyet a fenekére, amiért kiszaladt egy autó elé az útra, a kistestvérét püföli a játszótéren, vagy vendégségben eltörte a házigazda kedvenc vázáját.

Ezzel szemben az TELJES MÉRTÉKBEN ELFOGADHATATLAN számomra, ha valaki az indulatait a gyermekén tölti ki, gyermekét bántalmazza, neki szenvedést okoz.”

– írja Márki-Zay Péter Hódmezővásárhely független polgármestere első magyarázkodó pontosító posztjában, mely mellé egy csomó fotót is mellékelt, amelyeken a gyerekeivel látható. Szerinte a szülők feladata a feltétel nélküli megtapasztalása, ugyanis ezt jelenti számukra a Mennyei Atya, és a tisztesség útjáról letértek gyerekkorából szerinte ez hiányzott. Emellett azt írta, hallgassák meg a teljes beszélgetést, ne csak kiragadott részletet abból.

Második posztjában már erősebb állásfoglalást tett közzé, itt már nem voltak gyerek-fotók, csak egy “közlemény” feliratú kormányplakát-kék sablonkép. Ebben azután, hogy leírja, örül, hogy emiatt most a médiában több szó esik a gyereknevelés kérdéséről, azt írja, félreértették, a testi fenyítés és a gyerekbántalmazás nem ugyanaz szerinte:

„A liberális nevelés híveinek felháborodása érthető, ugyanakkor többnyire egy FÉLREÉRTÉSEN ALAPUL: a TESTI FENYÍTÉS SZÁMOMRA EGYÁLTALÁN NEM AZONOS A GYERMEK BÁNTALMAZÁSÁVAL, VERÉSÉVEL”

– írja, és később kifejti, ezzel szemben elfogadhatatlan számára a gyerekek bántalmazása, és ide sorolja a szülők válását és az abortuszt is:

„Még egyszer leszögezem, ha valakinek eddig nem lett volna egyértelmű: ELFOGADHATATLAN SZÁMOMRA A GYEREKEK BÁNTALMAZÁSA, ugyanúgy, ahogy a gyermek szempontjából sokszor traumatikusnak tartom a VÁLÁST és elvből ellenzem az ABORTUSZT is.”

Szerinte mindhárom esetén el kell fogadnia, hogy a törvényi szabályozások nem feltétlenül esnek egybe a világnézetével. Ismét kifejti, hogy egy megengedőbb, de betartott szabályozás szerinte eredményesebb lenne, majd hozzáteszi:

„A gyermekeket a legtöbb ártalom nem egy fenékreütéssel éri, hanem például a válással, szeretethiánnyal, a mindent ráhagyó neveléssel, ami nem készíti fel őket a társadalmi együttélésre (már az óvodában sem, nemhogy később a szenvedélybetegségekkel és a munkahelyi elvárásokkal kapcsolatosan).”

Ezután kifejti, hogy aki ismeri, tudja, hogy sosem bántotta a gyerekeit, majd a poszt végén megköszöni Vekerdy Tamás közismert pszichológusnak, hogy nem nyilatkozott a témában a kormánypárti Origónak, és linkel egy régi értekezést a Magyar Idők hétvégi mellékletéből, ami arról értekezik, hogy a pápa szerint is néha belefér a verés a gyereknevelésbe.

Kiemelt kép: Alfahír.hu