Kiderült, miért maradt félbe a Szegedi Tudós Akadémia kollégiumi épületének felújítása

Az egykori Bartók Béla Művelődési Ház épületének felújításával regionális tehetséggondozó központot alakít ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Szegeden – jelentette be Orbán Balázs kuratóriumi elnök pénteken a helyszínen. Amely épület a Szegedi Tudós Akadémia elit kollégiuma lett volna, de most úgy tűnik, hogy hoppon maradtak.

A Mathias Corvinus Collegiumról egy rövid bevezetőként annyi elég, hogy ez egy bentlakásos főiskola, melyet Orbán Viktor miniszterelnök hozott létre mintegy 1,7 milliárd dollár értékben, része az eddiginél nemzetibb társadalom megteremtésére irányuló elképzeléseinek. Bírálói szerint a finanszírozás a közpénzek legalizált ellopása – ezt írja a New York Times tényfeltáró cikkében. Amikor a magyar kormány 2021 áprilisában hozzáfogott az egyetemek privatizációjához, a legnagyobb haszonélvező az MCC Alapítvány volt; összesen 501 milliárd forint közpénzt kapott. Vélhetően ebből vásárolnak fel patinás épületeket országszerte, köztük szegedit is.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkári posztját is betöltő politikus elmondta, szeptembertől a kollégium Budapest mellett Győrben, Miskolcon, Pécsen, Debrecenben és Szegeden is elindítja egyetemi képzéseit. Az alapítvány valamennyi városban megtalálta azt az épületet, amely – még ha felújításra szorul is – alkalmas arra, hogy a tehetséggondozás fellegvára legyen. Szegeden a kereskedelmi és iparkamara egykori székházaként, majd Bartók Béla Művelődési Házként működő épületre esett a választás – közölte az elnök. Valószínűleg ez lehetett az oka annak, hogy a befejező munkálatokra – amelyet egyébként Nemesi Pál cége, a Ferroép csinált – már nem utalt pénzt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), hogy fedezze az időközben megnövekedett építőipari költségeket.

Az épület felújítását néhány éve elkezdte a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, de a rekonstrukció elakadt. Az MCC jelenlegi állapotában megvásárolja az épületet, és a lehető legrövidebb időn belül szeretné befejezni a felújítást, hogy az ingatlan közösségi térként és képzései szegedi központjaként működhessen – mondta Orbán Balázs. A kuratóriumi elnök kitért arra, hogy az MCC szoros együttműködésre törekszik a Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE), és épít a képzéseire. A kollégium kiegészítő mentorlást nyújt a képzésein résztvevő hallgatóknak és nemzetközi kapcsolatrendszert hoz a városba.

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke úgy fogalmazott, az egyetem és az MCC egymás természetes partnerei, céljaik közösek. Az akadémikus szerint a mai magyar felsőoktatás egyik problémája, hogy nem működnek benne a hallgatói közösségek, így korlátozott a társaktól való tanulás lehetősége. Az MCC közösségépítő munkája sokat javíthat ezen a helyzeten – mondta. Kiemelte, a kollégium programja részben az értelmiségképzés fontos eszköze is.

Asztalos Kata regionális képviselet-vezető közölte, az MCC az ötödik osztályostól a tanulmányaikat kezdő egyetemistákig több korosztály számára is elindítja ingyenes tehetséggondozó programját Szegeden. Ezek közül többre még lehet jelentkezni. (via MTI)

 

Nyitókép: Google Maps