Azóta is befejezetlenül áll a Szegedi Tudós Akadémia kollégiuma

Mi is írtunk róla még idén januárban, hogy nincs pénz az SZTA, avagy a Szegedi Tudós Akadémia kollégiumának befejezésére. Az építkezés jelenleg is áll, a megbízó Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány azóta is várja a hiányzó pénzügyi támogatást az illetékesektől.

A más néven Szent-Györgyi Diákotthon kialakítása a korábbi Bartók Béla művelődési ház épületében történik. Itt lesz egy “elit”, bentlakásos kollégium a frissen alapított Szegedi Tudós Akadémia legtehetségesebb diákjainak, akik egy nemzetközileg is egyedülálló, Nobel-díjas tudósok részvételével kidolgozott tanterv szerint fognak itt tanulni és lakni. Az újfajta oktatási program azóta is töretlen sikerrel fut, viszont a kollégium kálváriája azóta is folytatódik.

Az építkezést még 2018-ban kezdték el, amikor aláírták a kivitelezési szerződést Nemesi Pál cégével, a Ferroéppel. Egy nyertes pályázat alapján az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az illetékes, amely a forrást adná az építkezésre. Még 2019-ben is volt egy majdnem leállás, amikor az első, 2-300 millió forintos első ütem után a második, 1 milliárd forintos második ütem nem érkezett meg. Erre mi is rákérdeztünk az ITM-nél, válaszukban azt állították, hogy van pénz, csupán az átutalás késett. A fent említett 1,3 milliárd forint tehát végül késve is, de átutalódott, azonban ez csak a kötelező állagmegóvási munkálatokat fedezte csak. A munkálatok ekkor még a késve utalás ellenére is megszakítás nélkül folytatódtak, hiszen egy műemléki épületről van szó, a szerződés szerint a Ferroépnek mindenképpen olyan állapotig kellett hoznia az épületet, ami további állagromláshoz nem vezet.

Akkori számításaink szerint az épület 60% körüli készültséggel rendelkezhet. A maradék 40%-nyi munkákra nem maradt pénz, mivel annak idején amikor az elnyert pénzösszeget megállapították, még nem kalkulálták bele az azóta eszeveszett módon növekvő építőipari kivitelezési költségeket. Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke a szeged.hu-hoz eljuttatott közleményében azt írja, hogy az alapítvány már 2019 tavaszán jelezte a plusz forrásigényét a program támogatását elindító Miniszterelnöki Hivatal, az EMMI majd később a jelenleg illetékes minisztérium, az ITM felé is. Válasz azonban azóta sem érkezett.

Az építkezés tehát nem tudott folytatódni, idén májusban leállt, a munkások levonultak. Ez a leállás még több időveszteséget jelent majd, mivel a folytatásra a pluszforrás megérkezésével csak egy újabb közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kerülhet sor, nem pedig a korábbi “leálláshoz” hasonlóan, ahol egy ideiglenes szerződésmódosítással elintézték. Az Alapítvány vezetősége bízik benne, hogy a kivitelezés belátható időn belül folytatódni fog, és az épület újra Szeged belvárosának egyik ékköve lesz. Videót is közzétettek a kollégium jelenlegi állapotáról, ez alább található.

A Szegedi Tudós Akadémia Kollégiumának története, az építkezés első szakasza 2018-2020

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programja a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadé…

 

Nyitókép: Zsbuum / Skyscrapercity