Nincs pénz a Szegedi Tudós Akadémia épületének befejezéséhez

A szeged.hu számolt be arról, hogy egy tavaly decemberi szerződésmódosítás miatt, aminek az oka pénzhiány volt, bizonytalan időre leáll az építkezés.

Épp nemrég szedték le az állványzatot a volt Bartók Béla művelődési ház épületéről, amely homlokzata már csillog-villog, legalábbis a Szegedi Nemzeti Színház felé néző része. Ezzel egy újabb épület homlokzata újult meg a Stefánia közvetlen közelében, mi épp nemrég tettük rá a projektet a 2020-as listánkra, ahol még épülő, vagy elkezdett idei beruházásokat vettünk górcső alá. Nos, úgy tűnt, hogy minden rendben halad, azonban a jelenlegi állás szerint nagyon úgy tűnik, hogy még bőven velünk maradhat az SZTA, vagyis a Szegedi Tudós Akadémia elit kollégiumának építkezése (más néven Szent-Györgyi Diákotthon), ha továbbra sem jön meg a pénzügyi forrás. Reméljük nem jut a volt Royal Hotel régi, védett szárnyának a sorsára, hogy ott áll évekig félig készen, mintegy torzóként.

A közbeszerzési dokumentum szerint a projekt megrendelője a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, amelyet Szent-Györgyi Albert Nobel díjának 75. évfordulójára hoztak létre. Célja, hogy fiatal, tehetséges középiskolai diákokat csábítsanak Szegedre és egyedi oktatási programmal tudósokká válhassanak, akik majd megszerzik az ország következő Nobel díját. Természetesen az “agyelszívást”, a fiatalok külföldre távozásának masszív folyamatát is mérsékelni akarják. Ennek apropójából hozták létre a Szegedi Tudós Akadémiát is. Bár ez nem egy futballakadémia, azért nem szabad lebecsülni a fontosságát. Ennek az intézménynek lenne a volt Bartók Béla művelődési házban egy elit, bentlakásos kollégiuma, ahol a legtehetségesebb diákok tanulnának, illetve élnének. Az oktatási programot külsős Nobel díjas kutatók is segítik, illetve rendszeresen látogatják az intézményt, előadásokat tartanak a diákoknak. A szegedi önkormányzat is beszállt egy minimális összeggel az alapítványba, de a kollégium épületének kialakításához a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma egy pályázatán keresztül biztosítja a pénzt. Ez fogyott most el, vagy valami hiba folytán nem történt meg az átutalás.

A fenti dokumentum alapján a szerződésmódosítás 2019. december 19-ei, tehát még tavalyi esemény. A megrendelő, vagyis az alapítvány szerint rajtuk kívülálló okok miatt a szerződés pénzügyi fedezetét biztosító pályázati forrás folyósítása akadályba ütközött, így a folyamatos munkavégzéshez szükséges pénzügyi fedezet jelenleg nem áll rendelkezésre. Ezt úgy írták, hogy az akadályoztatás “előre nem látható időszakára” függesztik fel a munkálatokat, tehát a szerződésmódosítás idején még bizonytalan volt, hogy jön-e bármikor is pénz, ha igen, mikor. Az, hogy akkor eddig mégis miért folytak tovább a munkálatok, a szerződésben benne van: a műemléki jellegű épületet olyan állapotban hagyhatta ott a Ferroép, azaz a kivitelező, hogy az épület állaga ne romoljon tovább, ne legyen veszélyben. Ennek keretében befejezik az épület tetőszerkezetének és külső utcafronti homlokzatának kivitelezését, és egyéb szükséges munkákat, természetesen erről is kap majd egy 4. számlát az alapítvány.

A Ferroép az önkormányzati kampány során elég ismertté vált, ugyanis ez Nemesi Pál cége. A konkrét épületfelújítás is célkeresztbe került, ugyanis a szeged.hu információi szerint Nemesi külföldi munkásokat foglalkoztatott. Ne is evezzünk újra ezekre a vizekre, foglalkozzunk inkább a beruházással magával. Az eredeti szerződés alapján a Ferroépnek a következőket kell elvégeznie:

  • meglévő, műemléki védettségű épület átalakítása, felújítása, korszerűsítése, tetőtéri szinttel történő bővítése, az összes 2234 m2 hasznos alapterületből mintegy 1800 m2 átalakítás, felújítás, korszerűsítés, 434 m2 tetőtéri bővítés
  • 38 kialakítandó szoba
  • 1 új, 1000 kg teherbírású biztonsági akadálymentes személyfelvonó létesítése
  • 100 adagos konyhaüzem kialakítása

Ezek tehát a teljes beruházásra vonatkozó részek. A kiírásban az áll, hogy a jelenlegi munkálatokat már egy 3. részösszegből csinálnák, tehát a teljes beruházásból vélhetően már csak az utolsó harmad van hátra. A már elkezdett 3. részmunkálatokat nem a mostani 3. szakasz teljes műszaki készültségéig (vélhetően már a befejező szakasz), hanem a szerződés módosításának idejéig fizetik ki (vagyis az addig elvégzett munkákig), majd a munka leáll. Természetesen ahogy fent említve lett, a munka folytatódott az állagmegóvás miatt, erről majd lesz még egy 4. részszámla, az összege még nem ismert. A 3. részszámlának az összege így nettó 156.310.734 Ft és az ezzel együtt elszámolt nettó 21.106.410 Ft pótmunka, a készültség állapota pedig 10,6 százalék. Ha jól értelmeztem ez azt jelentheti, hogy a beruházás 3. szakaszának műszaki készültsége ennyi és nem a teljes beruházásé, a beruházás teljes összege egyébként nettó 1.548.560.585 Ft, az eredeti határideje pedig 2020 tavasza.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, ugyanis ahogy az a fentiekből kiderülhetett, a város számára igen fontos, hosszú távú projektről van szó, amely fejlesztés ráadásul az oktatás területén történik. Reménykedjünk, hogy nem politikai okokból áll fenn ez a pénzhiány és nem illeszkedik a napokban megjelent EU-s források körüli viharhoz. Esetleg a Lánchíd, a Biodóm és a frissen megjelent ferencvárosi beruházás leállításához, pénzhiányához, miközben épp a hetekben drágult meg a kormányközeli kivitelező által építendő Tram-train járműtelep, vagy az eszeveszetten drága Pick Aréna, amely még így is valamivel olcsóbb lett az eredeti összegnél, amikor egy szintén kormányközeli kivitelező elnyerte a projektet. A kérdéseinket elküldtük az illetékeseknek, ha válaszolnak, megírjuk.

 

Nyitókép: A megújult SZTA épülete az állványzat lekerülése után, jobbra mellette a szintén nemrég megújult homlokzatú Pfann-ház. Fotó: skyscrapercity.com