Mik épülnek Szegeden 2020-ban?

Sorozatunk folytatódik, ahogy tavaly, idén is megpróbáltuk összeszedni a teljesség igénye nélkül azokat a beruházásokat, amik 2020-ban meghatározzák majd Szegedet. Ismét lehet fejet csóválni, ha lezárnak valamit, esetleg aggódni a turisták helyében is, hogy már megint fel van túrva a fél város. A tavalyi listánk pedig arra is jó, hogy számot vessünk arról mi az ami megvalósult, és mi az ami (még) nem.

Persze lehet itt beszélni mindenféle tervekről és beruházásokról, mint például a 3. Tisza-híd, vagy a gyalogoshíd, aminek a megvalósíthatósági tanulmányát lassan elkezdik, esetleg a választások előtt bejelentett rakpart visszaadása az embereknek és a sok vitát kiváltott Széchenyi tér felújítása, ezek a projektek nincsenek olyan fázisban, hogy 2020-ban építkezésre kerüljön sor. Így aztán ez a gyűjtés most azokra a beruházásokra fókuszál, amelyek vagy már épülnek, és idén is fognak, vagy idén kezdenek el várhatóan köznyelven szólva, épülni. Bár itt is van bizonytalansági faktor az induló projekteknél, de többnyire van reális esély arra, hogy az adott projekt legalább elinduljon idén.

Először is nagyon gyorsan szemlézzük meg, hogy a tavalyi listáról mik készültek el valóban (linkeltük az adott projektről írt beszámolóinkat):

Illetve vannak tételek, melyek idén is felkerülnek a listára, mivel még bőven tart kivitelezésük/felújításuk, ezek: a hódmezővásárhelyi tram-train, a fedett uszoda, a Cédrus Liget lakópark, a Móra Ferenc Múzeum, és a vadasparki orrszarvúház. A Centrum Palace pedig épphogy elkezdett készülgetni az év végén.

És van néhány helyszín, ahol a vártakkal ellentétben mégsem vágódott földbe a kapa:

  • ELI Science Park,
  • Jogi kar épülete,
  • Zenekonzervatórium épülete,
  • Tóth Péter ház
  • Törvényszéki palota
  • Anna fürdő

Vagy amik a listán nem voltak rajta, mégis történt valami:

És még ezek is viszonylag a teljesség igénye nélkül lettek felsorolva, úgyhogy városunk épül-szépül, mondhatjuk.

 

Pick Aréna

A multifunkciós sportcsarnok látványterve. Fotó: MKSZ

A környéken elég sokféle építkezés zajlik, ugyanis lesz itt maga a kézilabdacsarnok, új sportuszoda, társasház, megújul a városi tulajdonban lévő sportcsarnok, körforgalom és parkoló is épül, hogy a termálkutat már ne is említsem. 2020-ban, vagyis idén a multifunkciós sportcsarnok építése kezdődik el. Mivel 2022 elején rendezendő kézi EB-re készül, ezért idén el kell kezdeni az építkezést mindenképp, 2021 novemberéig be is kell fejezni a 8 300 férőhelyes létesítményt a Felső Tisza-parton, ott ahol ma a stadion áll. Vagyis inkább csak állt, mert mára már elbontották.

 

Fedett sportuszoda

Az épülő uszoda. Fotó: szeged.hu

Már megkezdett beruházásként az új sportuszoda is itt van a leendő Pick Aréna közvetlen közelében, amely most kezd egyre látványosabbá válni, ahogy emelkedik ki a földből. A befejezés várható ideje hivatalosan 2020 tavasza. Eredetileg 2019. októbere volt, de sok huzavona volt a projekt körül, politikai harcokkal fűszerezve. A szokásos drágulás sem maradhatott el, hiszen ezt is egy kormányközeli cég, a West Hungária Bau kivitelezi a Dél-Konstrukt Zrt.-vel közösen.

 

ELI Science Park

A Science Park sematikus beépítési látványterve az ELI Business Heaven kapcsán készült. Fotó: STG Innovations

Az 5-ös főút mentén az ipari parkok mellett is sok beruházás indul meg idén. A Science Park (nem összekeverendő az ELI lézerközponttal) sokszor szerepelt már mindenhol, sajnos nagyon lassan haladnak a dolgok. Idén, ha minden jól megy, már megkezdődhetnek az építkezések a Science Park közmű- és úthálózata kapcsán, valamint többek között a régi laktanyaépületeket felújítva itt létesül majd

Kérdés ezeket mikor kezdik el, a területet mindenesetre hosszú idő után végre megtisztították, elméletileg minden készen áll hozzá. Kormányhatározatok is születtek már a források allokálásáról, tehát várhatóan idén végre elkezdődnek a valódi munkálatok, habár egyes források szerint csak jövőre kezdődhetnek.

 

Pick gyár

Az ELI körüli úthálózat terve a város szabályozási tervében, mellette a Pick leendő gyára. Fotó: szegedvaros.hu

A Pick Szeged Zrt. 2010-től a legnagyobb magyar agrárintegráció, a 8600 munkavállalót foglalkoztató Bonafarm csoport tagja. A Pick 63 milliárd forintos forgalmával a csoport legnagyobb forgalmú tagja, 2100 alkalmazottjával pedig legnagyobb munkaadója. A bevételeiket tavaly is növelni tudták, így logikussá vált, hogy rég kinőtt telephelyeiket hátrahagyva egy mai sztenderdeknek is megfelelő új, modern üzemet építsenek. Ehhez az 5-ös főút mellett, az ELI Science Park szomszédságában találtak 100 hektárnyi helyet, amit valószínűleg nem csak ők fognak feltölteni. “A technológia-előterveket egy olasz szakági specialista cég elkészítette, ezután jönnek az engedélyezési, majd a kiviteli tervek. A beruházás első fázisa legkésőbb 2020 elején indulhat” – mondta a Délmagyarnak Sutka László megbízott vezérigazgató a Pick 150 éves fennállása alkalmából rendezett ünnepségen még 2019-ben. Elmondása alapján a létesítmény több fázisban épül meg, az I. ütemben, vagyis idén az ikonikus szalámiüzem-beruházást kezdik el, ahová a Maros utcai gyárat tervezik átköltöztetni. Egykoron az is felmerült, hogy Szentesen épülne meg a gyár, de ez szerencsére álhírnek bizonyult.

 

Az 5-ös főút négysávosítása

Részben utóbbihoz és az ELI Science Parkhoz kapcsolódóan az 5-ös főút hiányzó szakaszának négysávosítása is elkezdődhet az idén, bár valószínűbb, hogy az év vége felé, ha egyáltalán. Az 5-ös főút fejlesztése nagyjából 1300 méteren történne meg, a tervezés tavaly indult. A leendő Pick-gyár bejáratánál egy új körforgalom is épülne. Az 502-es másodrendű főút folytatásaként pedig egy déli bejáratot is kapna a telek. Az 5-ös és az 502-es utak egyébként a Magyar Közút kezelésében vannak, azokért nem az önkormányzat felel. A város erről már egyeztetett a NIF Zrt.-vel, a fejlesztést várhatóan az állam finanszírozza majd.

 

Centrum gödör

A Centrum Palace egy látványterve. Fotó: investinszeged.hu

Szeged ikonikus helye, mely mindenféle politikai érát átívelően ott áll beépítetlenül. Rendszeresen kampánytéma is, eléggé központi helyen is van, be is nőtte a gaz, ezért aztán mindenki ismeri és figyelemmel kíséri a sorsát. Miután legújabb fejleményként 2018-ban bedobták, hogy egy társasház épülne a helyen 2019-es kezdéssel, szokás szerint ismét meghiúsulni látszott a terv, pedig már lakáshirdetések is megjelentek azóta, majd el is tűntek. Azonban 2019 év végén valami megindult, megjelentek a munkagépek a területen, eltűnt a kerítés és alaposan megtisztították az ideiglenes parkoló területét, és eltűntek a legál graffitifalak is. Információink szerint végleg eldőlni látszik a hely sorsa, egy irodaház fog ide épülni, a felsőbb szint(ek)en lakásokkal. Viszont még semmi sem biztos, a tulajdonos egyelőre nem akart a fent látható rendernél részletesebb információt adni.

 

Hódmezővásárhelyi tram-train

IMG_0224
A Tram-train beruházás Szegednél. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Idén vasúti beruházásokból sem lesz hiány. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor elkezdik építeni a tram-train-szerelvények telephelyét, ami épp a napokban drágult meg egy milliárddal, miközben el sem kezdődött még, pedig tavaly lett volna esedékes. A Stadler idén szállíthatja le az első a járműveket, hogy aztán a remélhetőleg nyár végére befejezett pályán mehessenek a próbafutások, és újraindulhassanak a békéscsabai vonatok is Szeged és Hódmezővásárhely között. A tram-train-en az utasforgalom csak a tesztek után indulhat meg, ami jelen állás szerint a 2021 szeptemberi iskolakezdési időszakra datálódik.

 

Szeged-Szabadka vasútvonal

A 2016-2020-as időszak vasútfejlesztéseinek térképe. Fotó: Mosóczi László / ITM

Idén nekiesnek a szabadkai vonal felújításának Szeged-Rendező pályaudvartól az országhatárig, erről épp a minap jelent meg a közbeszerzési kiírás. Már 2014-ben elkészültek az engedélyes tervek és a magyar kormány már korábban döntött arról, hogy a magyarországi 12 kilométeres szakasz kivitelezését Szeged és az országhatár között a Magyar Államvasutak beruházásában valósítja meg. Lázár János szerint 2020 tavaszán el is indulhat a kivitelezés, a befejezés pedig reális cél 2022 tavaszára.  Ráadásul addig készen is kell lennie, hiszen a magyar szakasz építési engedélye 2022. július 26-ig érvényes. A várható költség 20 milliárd Ft. Az egyvágányú pálya rekonstrukciója során 120 km/h-ra emelik a megengedett sebességet (egyes, rövidebb szakaszokon 80 km/h lesz, mint pl. Szeged-Rendezőnél), emiatt teljesen felújítják a vágányokat, korszerűsítik a biztosítóberendezést, váltófűtéseket építenek be. Javítják az útátjárók állapotát és az 5-ös számú főút felüljáróját is kibővítik. Szentmihálytelek néven új megállóhelyet építenek a városrészben, itt és a röszkei állomáson P+R és B+R parkolókat, esőbeállókat alakítanak ki, valamint modernizálják az utastájékoztatási berendezéseket. Bekötik a vonalat a szegedi központi forgalomirányítási rendszerbe, továbbá a villamosítás miatt új felsővezeték-hálózatot építenek ki.

 

4-es villamos

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Bár elég bizonytalan, de idén elkezdhetik felújítani a 4-es villamos Dugonics tértől kifelé vezető szakaszát is, valamint új, alacsonypadlós járművek beszerzése is megindulhat. Ezt még a Modern Városok Program keretében boltolták le a kormánnyal az illetékesek, de végül csak feltételes közbeszerzésre futotta 2018-ban. Akkor ki is írták a villamosokra és a trolikra a tendert, de csak a trolibusz tender végződött sikeresen. Ezt a Škoda Electric nyerte a 27 Tr típussal, melyből 5 (+3 opcionálisan) érkezik majd valamikor. A villamostender jelentkező hiányában füstbe ment, ugyanis ilyen kis darabszámra és ilyen feltételes közbeszerzésekre nem szeretnek jelentkezni a gyártók. A kormány ugyanis 2020-ra és 2021-re ütemezte a támogatás folyósítását még a 2018-as közlöny szerint, tehát e szerint idén megkezdődhet a 4-es villamos maradék szakaszának a felújítása is, valamint a járműbeszerzés is zöld utat kap.

 

SZTE Fül- orr- gégészeti és fej-nyaksebészeti klinika fejközpontja

A fejközpont. Fotó: Priskin építész tervező iroda Kft.

Az SZTE részéről sem lesz unalmas az év, több beruházásuk is elindul. Többek között a fent említett ELI Science Parkban megvalósulókon kívül elkezdik a Fül- orr- gégészet új fejközpontjának kivitelezését is. Rovó László megjegyezte, a klinika a fejlesztésnek köszönhetően Európa egyik legjobb kutatás-fejlesztési központja lesz a hallásjavító implantáció területén. A beruházásról megjelent közbeszerzési döntés szerint a háromszintes, 1124 négyzetméteres hasznos alapterületű új épületszárny földszintjén az ambulancia, első emeletén a műtők, második emeletén a kórtermek kapnak helyet. A kivitelezési munkákat a szegedi székhelyű KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. végzi nettó 1,4 milliárd forintból.

 

SZTE Állam- és jogtudományi kar épülete

A jogi kar felújításának tervei, a kupolát is visszaépítenék. Fotó: SZTE ÁJTK

Idén elkezdik a jogi kar épületének rekonstrukcióját is, amelyet többször elhalasztottak már, majd a viharkárok miatt végül mégis nekiesnek. A projekt részét képezi, hogy helyreállítják a kupolás saroktornyot, valamint tervezik egy emlékhely kialakítását, energetikai korszerűsítést, a homlokzat felújítását, munkaszobák kialakítását, illetve az udvar befedését, és ezzel egy aula kialakítását. 2017-ben a kormány már jóváhagyott 650 millió forintot a szegedi jogi kar épületének bővítésére, így a plusz kerettel immár 1,65 milliárd forint használható fel a 21. századi infrastruktúra kialakítására.

 

Atlétikai pályák

Elkezdődhet az SZTE sporttelepén egy atlétikai pálya kialakítása. “A Szegedi Tudományegyetem sportközpontjában szintén nemzetközi szabványoknak megfelelő, nyolcsávos, világítással rendelkező futópályát, valamint egy hatsávos, 80 méteres futópályát, egy magasugróhelyet, diszkosz és kalapácsvető dobópályát, két súlylökő-pályát alakítanak ki. Az 1,6 milliárd forintos beruházás keretében épül egy 300+100 főt befogadó lelátó, konditerem, és egy 80-100 férőhelyes öltözőblokk is” – mondta Bartók Csaba a tavalyi sajtótájékoztatón.

A már említett SZTE sportközpontjában létesülő új atlétikai pálya mellett az SZVSE sporttelepen is esedékes egy atlétikai pálya létesítése/felújítása. Erről Bartók Csaba úgy nyilatkozott, hogy “az SZVSE – a város által évtizedek óta magára hagyott – sporttelepén 550 millió forintból nemzetközi szabványoknak megfelelő, nyolcsávos, világítással rendelkező modern pályát alakítanak ki. Építenek egy diszkosz és egy kalapácsvető dobópályát, egy füvesített gerelyhajító nekifutót, két súlylökő-pályát, és teljes atlétikai eszközgarnitúrát kap a létesítmény.” Elméletileg idén kezdődhet az építkezés, ha minden jól megy.

 

SZTE kutatási/képzési épületek

Szó volt még egy titokzatos egyetemi projektről az idei utolsó városi közgyűlésen, ami tartalmaz 9000 m2 alapterületű, összesen 36.000 m2 kutatási/képzési épületblokkokat. A leendő 3. híd szegedi hídfőjénél épülne, azonban idén valószínűleg csak a bontási munkálatok indulhatnak a területen, mert az önkormányzat átadta az egyetemnek a telken lévő épületét.

 

Belváros parkrekonstrukciók

A Stefánia helyszínrajza még 2016-ból. Fotó: Tér és Forma

A belvárosban is elég sok beruházás zajlik épp egy kisebb behatárolható területen belül. Ennek epicentrumában zajlik egy komplex köztér-felújítás, három közteret, a Stefániát, a Móra parkot és a Roosevelt teret újítják meg EU-s és városi forrásból. A Móra Park lesz a leglátványosabb, ott egy új szökőkút is fog épülni, így a hupikék betonmedence látványa nem lesz többé zavaró, az energiapazarlás is megszűnik. Az új szökőkút ugyanis komoly, de energiahatékony vízjátékkal lesz felszerelve, járható burkolata lesz, tehát a tér aktív részévé válik, valamint a minimális süllyesztés miatt víztükör is létrehozható lesz, amin a Múzeum megújult épületében gyönyörködhetünk majd. A Belvárosi híd alatti vendéglátóhely területe is megújul. Járdákat építenek és újítanak fel, a parki utak nyomvonala megváltozik, gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú vízáteresztő burkolatot kapnak. Kerékpártámaszokat, padokat, asztalokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeznek, a közvilágítási lámpatesteket pedig korszerű, energiatakarékos, LED-es fényforrásokkal szerelik fel. Az egykori vár környezete is megújul, vendéglátóhely is nyílik itt. Bár már a kezdés is csúszott a bürokrácia miatt, idén már javában zajlik a beruházás. A céldátum 2020 nyár vége/ősz, reméljük azért az idén elkészül.

 

SZTA Szent-Györgyi Albert Kollégiuma

Baloldalt hátul az újuló SZTA, előtérben a megújult homlokzatú Pfann-ház a Stefánián. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Stefánia környékén nem csak a belvárosi parkok megújulása történik. Idén fejezik be a Szegedi Tudós Akadémia (SZTA) leendő oktatási központját és kollégiumát a volt Bartók Béla művelődési ház épületében. Bár kívülről már lekerültek az állványzatok és előbukkant a homlokzat, belül még javában dolgoznak. Várhatóan 2020 szeptemberétől már használatba vehetik a tudóspalánták, akik egy nemzetközileg is egyedülálló, Nobel-díjas tudósok részvételével kidolgozott tanterv szerint fognak itt tanulni.

 

Móra Ferenc Múzeum

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A Móra Ferenc múzeum is újul a belvárosi projekt mellett, tehát nem csak a környezete lesz méltó, de maga az épület is. A beruházásnak köszönhetően új kiállításokat és egy kilátót is létrehoznak a tetőn, melyről a várost lehet majd csodálni. A Vár és Kőtár szintén megújul, és itt is új kiállítás fogja várni a látogatókat. A projekt célja a két épület turisztikai célú fejlesztése, látogatóbarát- és élményelemekkel történő bővítése.

 

Fogadalmi templom

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Nem hagyható ki a Dóm sem, mint a város legikonikusabb látnivalója, amely most esik át felújításának második ütemén. Az egekbe meredő téglaszentély idén lesz 90 éves, és története során egyszer sem kapott még akkora felújítás, mint most. 2015-ben megújultak kívülről a tornyok, látogatóközpont és toronykilátó létesült, mindezt pedig könnyen nevezhetünk az évtized turisztikai fejlesztésének Szegeden, és mely nélkül már-már szégyellhetnénk magunkat az idelátogatók előtt. A 2019-ben indult ütemben a homlokzat maradék része kerül megújításra 6 500 m²-en, de rendbeteszik a környező zöldterületeket is, illtve négy megállós felvonó is épül (a toronyba ezúttal sem megy fel majd).

 

Lechner tér

A tér helyszínrajza. Fotó: Fontos Mérnök Stúdió

Nem csak a belvárosi közterek újulnak meg, szó volt a Lechner tér felújításáról is. Ez is sok vitát kiváltott, mivel a Fontos Mérnök Stúdió készítette a terveket, akárcsak a Széchenyi tér esetében. Egy biztos, a teljes felújítás a látványtervek alapján elég futurisztikusnak hat, személyes véleményem szerint nagyon menő. A tervek szerint a szabadidős tevékenységek lehetőségeit növelnék, valamint a rekreációs funkciót erősítenék az átépítéssel. A tér járdáinak burkolatát ezért felújítják, ugyanakkor lehetőséget biztosítanak a kerékpárosok részére is, hogy minél könnyebben, másokat nem zavarva áthaladjanak a területen. Az első ütemben megújulhat a kápolna előtti rész, valamint a Füredi utca felé vezető sétány. Ügyelnek majd a park faállományának megőrzésére, ugyanakkor új fajták telepítésére is sor kerülhet. Fontos, hogy a közelben fekvő iskolák használni tudják a területet, ezért a szabadtéri sportfoglalkozások tartására is alkalmassá teszik majd a teret. Fontos Rómeó tavaly elmondta, hogy a kiviteli tervek 2019 június végére elkészülnek, utána az önkormányzaton múlik, mikor írja ki a pályázatot a kivitelezői munkákra, tehát reális esély van arra, hogy az idén elkezdődjön a beruházás I. üteme.

 

Vértó

A Vértó látványterve a rekortán futópályával. Fotó: Fontos Mérnök Stúdió

Újabb köztér, újabb heves viták, újra a Fontos Mérnök Stúdió. Ezt a beruházást is már többször beharangozták, nem tudni mikor kezdik el. Azonban a város végül elnyerte a megpályázott kormányzati összeget a rekortán futókörre, így idén elkezdődhet a beruházás ezen része. Hogy a teljes Vértó mikorra újul meg, azt még nem tudni, de a tervek szerint a pálya 2020 augusztusára készül majd el.

 

Tisza Lajos krt. III. ütem

Fotó: Kovács Ferenc / SzegedMa

Mint arról nemrég beszámoltunk, a Tisza Lajos krt. Hősök kapujától az Árvízi emlékműig tartó szakaszán tavaly nyáron feltúrták a körutat, azóta is maradt az ideiglenes, járhatatlan burkolat. Ez azonban annak lehet az előszele, hogy a körút kimaradt szakaszának felújítása idén nyáron lehet esedékes, tehát a probléma úgy fog megszűnni, hogy közben kapunk egy teljesen megújult útszakaszt faltól-falig, valamint nem kell kétszer felbontani az útburkolatot a közműfejlesztés miatt, pénzt spórolva ezzel. Persze ettől még igen kellemetlen arra közlekedni az ideiglenes burkolaton.

 

Gyálai Holt-Tisza

A holtág egy légifelvételen 1960. július 6-án. Jobbra fent a MÁV fűtőháza, alatta nem messze a Tisza látható. Fotó: fentrol.hu

Úgy tűnik lassan elkezdődhet a Gyálai Holt-Tisza régóta várt beruházása is, bár az ügy elég büdös. Mint ahogy azt a HVG írja, Mészáros Lőrinc testvére, Mészáros János és cége végezheti el a „Dögtiszának” csúfolt, szennyvízzel szennyezett gyálaréti Tisza-holtágnak kármentesítését, 266 millió forintért. Évtizedeken keresztül ide folyt a MÁV fűzőházának szennye és mocska, majd több vágóhíd, egy gumigyár és más üzemek szennyvize. A holtágból most 160 ezer köbméter szennyvíziszapot kellene eltávolítani, mely feladatra először 2016-ban írtak ki uniós pályázatot 2,3 milliárd forintért. Ekkor készült is egy környezetvédelmi hatástanulmány, de más intézkedés nem történt. 2019 októberében aztán lezárult egy újabb közbeszerzés, összesen 4 milliárd forintot adna a projektre a kormány, ebből kapott 266 milliót Mészáros János cége. A hosszú huzavona valószínűleg a helyzet súlyosabb volta miatt volt, idén végre pont kerülhet az ügy végére.

 

Cédrus Liget

Fotó: ßenedict _ / skyscrapercity.com

Befejeződik idén a város talán legnagyobb és legtöbb vitát kiváltott építkezése, a Cédrus Liget beruházás is. Bár tavaly év vége volt a határidő, a jelenlegi építőipari helyzetben minden beruházás szinte kivétel nélkül késik, nincs ez itt sem másként, így aztán 2020-ban is velünk marad a beruházás. Bár valószínűleg a daruerdő fokozatosan kezd eltűnni, így kevésbé lesz látványos messziről. A volt kábelgyári lovardaépületet is előreláthatólag idén kezdik majd átépíteni és felújítani.

 

Geotermikus fúrások

Folytatódnak a geotermikus fúrások, amik eddig is nagy feltűnést keltettek városszerte. Ezzel a szegedi távfűtés gázról való átállását segítik környezetbarát energiára átállással. Ezzel Szegeden Európa második legnagyobb ilyen beruházása zajlik épp. A beruházó ugyanaz, aki a Cédrus Liget esetében is.

 

Orrszarvú ház

Az orrszarvú ház látványterve. Fotó: Szegedi Vadaspark

Az elefántok után újabb attrakcióval gazdagszik a Szegedi Vadaspark. Tavaly nyáron ugyanis megkezdődött a legújabb látványosság, az indiai orrszarvú ház építése. Az épület az elefántok kifutója mellett, az oroszlánokéval szemben lesz majd. Az orrszarvúak háza az ázsiai elefántok bemutatójához hasonlóan az állatok eredeti élőhelyének tradicionális építészeti stílusjegyeit is megjeleníti majd. Az üvegbetekintőkön keresztül az állatok a hidegebb hónapokban is láthatóak lesznek. A 400 négyzetméter alapterületű házhoz egy két részből álló, összesen közel 2000 négyzetméteres, természetes talajjal rendelkező kifutó csatlakozik majd. A Miksi Bau Kft. által kivitelezett bemutató összköltsége 150 millió Ft, amelyhez a forrást szegedi Önkormányzat és a Szegedi Vadaspark biztosítja, fele-fele arányban.

 

Interspar

Az Interspar látványterve. Fotó: INVEX

Az Interspar látványtervei már 2018-ban megvoltak, amikor az önkormányzat eladta a tulajdonrészét az egykori Gyevi temető mellett lévő telken a beruházónak. Azóta már valószínűleg rég elkezdték a valódi tervezést, engedélyeztetést, ráadásul egy magánberuházó esetében gyorsabban szoktak elhárulni a bürokratikus akadályok, így nem hivatalosan, de személy szerint REÁLisnak tartom (hehe), hogy az idén már elkezdődjön az áruház építése is. A terület fejlesztéséhez kapcsolódóan két jelzőlámpás csomópont létesülne, és két új út is épülne, ami az áruház jobb megközelítését szolgálná. A megállapodás értelmében a város tulajdonába kerülne a telek Építő utca felőli része, ahol új közparkot alakítanának ki, és ide kerülne a korábban már tervbe vett temetői emlékhely is.

 

Naturtex-SZTE-Szedeák sportcsarnok

A látványterv. Fotó: Török Csongor

Az újszegedi Gregor József Általános Iskola udvarán tervezi felépíteni új kosárlabdacsarnokát a Naturtex-SZTE-Szedeák férfi kosárcsapat. Ha minden igaz, a beruházás tavalyi hírek szerint idén indulhat. Kardos Péter, a csapat elnöke szerint körülbelül 600 millió forint lenne az új munkacsarnok költsége, ebbe a város 165 millió forinttal szállna be, a többit TAO-ból fedeznék. Török Csongor tervei alapján épülne fel a létesítményük, amelyben keresztben két pálya férne el, amelyeket egy függönnyel el lehetne választani, így két csapat is tudna edzeni. Középen pedig egy centerpályát alakítanának ki, így az összes utánpótláscsapat itt tudna a különböző bajnokságokban játszani. Százszázalékos lenne a létesítmény kihasználtsága, délelőtt az iskolások tudnának ott testnevelésórán részt venni, míg a Szedeák csapatai délutántól egy helyen tréningezhetnének a Négy öltöző, egy kis konditerem, szertár lenne kialakítva benne.

 

Bevándorlási hivatal bővítése

Az utca Mars tér és az Árkád közötti szakasza is izgalmasnak ígérkezik idén. Itt működik a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, amit bővíteni szeretnének. Ahogy azt a kiírásban írják, jelenlegi bevándorlási helyzet ügyintézésének kezelésére a Beruházó további fejlesztéseket igényelt, így a meglévő I. számú épület mellé egy az ügyfelek befogadására is alkalmas „irodaház” építése szükséges. A pinceszint 344,9 m2, itt helyezkedik el az irattár, kiszolgáló helyiségekkel. – A földszint 408,89 m2, porta, irodák és ügyféltér található, a szükséges kiszolgáló helyiségekkel. – Az épület 1. és 2. emeletén irodahelyiségek kerülnek kialakításra. az 1. szint 528,67 m2, a 2. emelet 492,21 m2. – A kialakuló tetőtéri szinten 5 db apartman kerül kialakításra 476,28 m2 területen.

 

Indóház téri ingatlanberuházások

A lebontott épületek 2019 áprilisában. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ez is egy frekventáltabb hely, sok ember megfordul erre. Itt konkrétan majd’ egy fél épülettömböt bontottak el, igaz ezek egyszintes, mondhatni falusi magánházak voltak. Az építkezés már elkezdődött, így itt is látványos változások várhatóak idén.

Ezek volnának tehát a főbb beruházások, amik idén kerülnek terítékre. Ezeken kívül még számtalan magánberuházói építkezések is zajlanak városszerte, amiket hosszú lenne felsorolni, így ennyi fért fel listánkra. Ha valami fontosabbat kihagytunk volna, írjátok meg kommentben.

 

Nyitókép: a Cédrus liget darui, előtérben az újuló múzeum tetője. Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder